Hendrika Willemse | Female empowerment | Ondernemer | Coach | Spreker

BTG Business event | Panel “Battle on the talent”

Afgelopen donderdag was ik uitgenodigd om, tijdens het BTG Business event in Noordwijk, deel te nemen aan het panel “Battle on talent”.

Met het panel hebben we uitgebreid gesproken over wat bedrijven kunnen doen om jong talent aan zich te binden.

Dit is een super relevant onderwerp want het blijkt voor veel bedrijven steeds uitdagender om talent aan te trekken, maar ook om talent aan boord te houden. Ik roep het al een tijdje, want dit zijn echt twee verschillende zaken.

Ik zie te vaak nog te veel focus op talent aantrekken binnen bedrijven en te weinig aandacht op het minimaliseren van de uitstroom. Wat natuurlijk enorm zonde is, want nieuw talent aantrekken kost vaak meer moeite dan talent behouden….

Laten we eens beginnen met de eerste vraag….

Wat wil jong talent?

Dat is een uitdagende vraag en dan met name omdat het mijn ervaring is dat het best persoonlijk is wat jonge mensen willen. Je kunt niet iedereen op een grote hoop gooien, maar er zitten zeker een aantal overeenkomsten tussen veel mensen.

Laten we eerst eens naar het volgende kijken. Volgens het CBS heeft 21% van de jongeren (tussen de 18 en 25 jaar) heeft last van stress op het werk en dan met name veroorzaakt door de “managementcultuur”.

De grote vraag is waar die stress vandaan komt en waar dat nou echt aan ligt. Ligt dat aan het feit dat jonge mensen tegenwoordig een ander beeld van de wereld hebben? Of hebben ze gewoon veel meer keuze waardoor bepaalde dingen minder snel geaccepteerd worden? Of ligt het aan de managers en hun managementstijl?

Als je het mij vraagt ligt het aan een combinatie van allemaal….

Jonge mensen zijn grootgebracht met de filosofie dat alles kan en nog in een rap tempo ook. Dit heeft de verwachtingen verandert en zorgt dus ook voor ander gedrag en andere ambities van mensen.

Zeker door de hele situatie waar we de afgelopen 2,5 jaar in geleefd hebben zijn ook de verwachtingen van mensen verandert. We zijn ons veel bewuster geworden van hoe kwetsbaar het leven is en hoe waardevol onze tijd is. Dus waarom zou je die waardevolle tijd continue doorbrengen met werk? Dit is de grootste motivatie waarom veel jonge mensen er tegenwoordig voor kiezen om parttime te gaan werken.

Status heeft een andere betekenis dan “vroeger”

Ook zie ik dat jong talent veel meer focus heeft op de zachtere kant van de business. Dus niet alleen meer balans, maar ook het sociale aspect en de mogelijkheden voor ontwikkeling die er geboden worden.

Wat ook meeweegt is dat “status” nu een hele andere betekenis of vorm heeft dan “vroeger”. Waar voorheen de focus lag op veel geld verdienen, een mooi huis, een dikke auto en meer uiterlijk vertoon zien we nu dat er een focus verschuiving heeft plaatsgevonden.

Vrijheid, flexibiliteit, werken vanaf een exotische locatie, eenvoudig geld verdienen met een online business, op terrasjes zitten met een latte havermelk, etc. We willen het vooral leuk hebben, maximaal genieten en het maximale uit ons leven halen. Social media heeft een cruciale rol gespeeld in deze verschuiving en heeft hier nog steeds een grote invloed op….

In de basis is er natuurlijk niets mis met deze verschuiving, mits je het maar in het juiste perspectief kunt zetten. En laat het nou net daar vaak mis gaan…

Ok… Wat kunnen bedrijven doen om jong talent binnen te halen en binnen te HOUDEN?

Persoonlijke ontwikkeling

Het beiden van doorgroei- en ontwikkel mogelijkheden zijn ontzettend belangrijk voor veel talent. Mensen willen nou eenmaal groeien en zich ontwikkelen, dat zit in onze genen en is een fundament in ons leven om ons echt “vervuld” te voelen. Misschien niet op de korte termijn, maar op de lange termijn altijd.

Qua ontwikkeling hebben we het hier niet alleen over de harde kant zoals salaris, functie etc., maar ook over de zachte kant. Het kunnen ontwikkelen van skills en van aspecten van jezelf die iemand leuk vindt of die iemand graag wil ontdekken.  

Het realiseren van meer balans en minder stress in je leven. Wat met name gezocht kan worden in het ontwikkelen van een sterke, positieve mindset en het slimmer gaan werken in plaats van harder.

Niet alleen die mentale gezondheid is voor mensen belangrijk, maar ook vitaliteit. Hoe energiek mensen zijn en hoe goed ze letterlijk in hun vel zitten. Ook dat is een aspect wat voor veel talent momenteel erg belangrijk is. Dus voor bedrijven is het belangrijk dat ze talent hierin kunnen ondersteunen en ook de ruimte voor geven.

Flexibel werken

De tijd van in- en uitklokken is al lang en breed voorbij als je het mij vraagt, maar toch zie ik bedrijven dit nog vaak toepassen. Natuurlijk hangt het heel erg af van de functie of je flexibel qua tijden kunt werken, maar een focus op output en verantwoordelijkheid in plaats van hoeveel uur er gemaakt wordt zou al een grote vooruitgang zijn voor veel.

De grote vraag hierin is of je talent verteld wat ze moeten doen en waar ze verantwoordelijk voor zijn of dat je ook gaat uitkauwen hoe ze het exact moeten doen. Ruimte geven zorgt er ook voor dat talent zijn of haar creativiteit kwijt kan in een functie en dat zorgt weer voor meer binding met het bedrijf.

Dit is nou typisch een afweging die je als manager kunt maken op het moment dat je bepaalt wat voor type manager je nou eigenlijk wilt zijn. Hoe wil jij met je mensen omgaan? Ben je iemand van het vertrouwen en de ruimte of ben je meer van een controlecultuur?

Bepaal als bedrijf welke cultuur je nastreeft en maak dan niet alleen een mooie strategie, maar bedenk ook hoe je dit in de praktijk gaat vormgeven en gaat bewaken. Een strategie is mooi, maar succes valt of staat in de uitvoering.

Fun

Werken en een carrière opbouwen kan en mag ook leuk zijn. Work hard, play hard is hierin nog steeds mijn motto, maar uiteraard wel met de juiste balans.

Beloon talent en vier de successen die gerealiseerd worden. Hiermee maak je het ook leuk voor talent om die stap extra te doen en gezamenlijk voor die doelstellingen te gaan. Uiteindelijk zijn het de mensen in je team die het succes moeten realiseren en dat mag ook beloond en gevierd worden. Dit zorgt juist voor die extra motivatie om weer door te pakken met de rest van je doelstellingen.

Het is ook belangrijk dat er fun is met de teamleden onderling. Zorg voor teamactiviteiten en evenementen en zorg dat je iedereen uitnodigt. Zeker nu hybride/remote werken de nieuwe standaard aan het worden is bij veel organisaties is de persoonlijke binding met mensen belangrijker dan ooit.

Gezien en gewaardeerd worden

Neem talent en hun input serieus! Luister naar de nieuwe en frisse ideeën die ze ter tafel brengen en overweeg serieus wat je ervan toe kunt passen. Te vaak nog zie ik dat er naar talent gekeken wordt als een bedreiging of als een vreemde eend in de bijt. Want wat weet iemand met nog weinig werkervaring nou?

Dit is natuurlijk enorme onzin, want juist mensen die nieuw binnenkomen in een bedrijf brengen vaak goede suggesties met zich mee. Buiten de gebaande paden en die kijken met een frisse blik naar het bedrijf. Zonder de vooroordelen en patronen die mensen die vaak al lang in een bedrijf zitten met zich meeslepen.

Neem mensen aan voor hun piek

Hou niet vast aan traditionele opleidings- of ervaringseisen maar durf hier buiten de gebaande paden te gaan. Opleidingsniveau is niet zaligmakend…. Normen, waarden en motivatie zijn in mijn optiek vele malen belangrijker. Skills kan iemand aanleren, maar motivatie is vaak een heel ander verhaal.

Hoe mooi is het als je talent kunt aannemen voor hun piek en ze kunt empoweren om die piek in jouw bedrijf of team te ervaren. Hiermee is de kans op een lange termijn binding direct vele malen groter.

Laten we eerlijk zijn, we zijn allemaal ooit ergens begonnen. Vaak begon dat met mensen die de potentie in ons zagen en een bepaald geloof in ons hadden. Zorg dat jij die persoon bent voor jong talent.

Let’s keep it real!

Deze let’s keep it real is voor mij tweeledig

Voor jong talent

Social media is GEEN real life

Ik herhaal social media is GEEN real life

Ja er is super mogelijk in het leven en in het bouwen van je werkende leven, maar niets gaat zonder moeite. Ongeacht wat de mooie plaatjes soms laten zien, realiseer je dat daar vaak een hoop werk aan vooraf is gegaan. Laat je niet voor de gek houden.

Voor bedrijven

Wees eerlijk tijdens gesprekken en spiegel dingen niet anders voor om talent aan te trekken. Dit zie ik helaas best vaak gebeuren met alle consequenties van dien. Talent wat begint met een verkeerde verwachting, teleurgesteld raakt, bedrijf teleurgesteld en uitstroom als gevolg. Blijf open en eerlijk en vertel gewoon hoe het is, want het is gewoon zonde van iedereen z’n tijd!

Liefs, Hendrika

PS: Wil jij serieus aan de slag met het empoweren van jouw team en wil jij je teamleden de kans geven om zich te ontwikkelen naar enthousiaste en energieke top performers?

Plan dan hier vrijblijvend iets met me in en ik help je graag met jouw reis!