Maak je plan | Hendrika Willemse

5 tips en tricks om een effectief en uitdagend plan te maken!


Toen VHTO mij vroeg welke carrière tip ik zou willen delen was dit de eerste die naar boven kwam: “Als je geen eigen plan hebt ben je onderdeel van het plan van iemand anders!”.

Dat klinkt misschien wat zwaar, maar dat hoeft het zeker niet te zijn.

Denk maar eens een situatie op je werk. Als jij geen eigen dag planning maakt met jouw prioriteiten erin verwerkt, is de kans groot dat er iemand tussendoor komt met een “last-minute” afspraak. Of met een project wat “spoed” heeft. Je kunt je afvragen hoeveel spoed het eigenlijk heeft als iemand zo laat komt aanzetten…..

Hetzelfde geldt voor een plan of doelstellingen in een groter perspectief. Als jij geen eigen carrière plan of ambities hebt is de kans groot dat jouw manager er invulling voor je aan geeft. Vaak een invulling die wat beter in het plan van je manager past dan in dat van jou. Hiermee zeg ik niet dat jouw manager daar verkeerde intenties mee heeft, maar hij of zij heeft vaak wel een ander perspectief dan jij.

Ik wil ook niet zeggen dat je per definitie een volledig meerjarenplan moet maken. Een plan maken kun je doen op de termijn die voor jou werkt en wat voor jou goed voelt. Plannen kunnen ook zo groot en zo klein zijn als je ze zelf maakt.

Mijn mening is wel dat als je met doelstellingen aan de slag gaat dat ze een beetje uitdagend moeten zijn. Je moet er net een beetje de kriebels van krijgen. Dat daagt jou namelijk uit om te groeien en om een stap uit je comfort zone te zetten. En laat dat nou net de plek zijn waar de “magic happens”!

5 praktische tips voor jou om aan de slag te gaan met een plan maken

  • Bepaal je doelstellingen. Deze kunnen voor de lange of korte termijn zijn, maar bepaal wat jij wil in je leven en in je werk. Hierin kun je ook meenemen welke doelstellingen jij hebt om ervoor te zorgen dat je succesvol bent in de invulling van je functie.
  • Bepaal je acties. Welke stappen ga jij zetten om je doelstellingen te realiseren. Wat moet jij doen om met succes die doelstellingen tot een realiteit te maken. Daar is actie voor nodig. Zonder actie blijven je dromen je dromen en worden ze geen werkelijkheid. Bepaal welke kleine stappen je moet gaan zetten.
  • Planning maken. Maak je planning en bepaal wanneer je welke acties gaat nemen en stappen gaat zetten. Hang hier een tijdslijn aan en bepaal een deadline per actie. 
  • Bepaal je prioriteiten. Bepaal welke acties je eerst gaat doen en dus prioriteit hebben. Geef deze een vaste plek in je agenda zodat je hier echt tijd voor inplant en tijd voor maakt. Laat je niet verleiden om op die momenten iets anders te gaan doen, want jouw acties zijn relevant voor jouw doelstellingen en die bepalen jouw geluk en succes!
  • Maak een visionboard. Een visionboard is een superhandige tool om je dromen en doelstellingen vorm te geven. Hiermee maak je het tastbaar en zorg je voor een dagelijkse reminder van de dingen die voor jou belangrijk zijn. Hierdoor gaan ze een plek in je gedachte en leven krijgen en zul je zien dat je een stuk doelgerichter wordt en met meer focus gaan streven naar wat voor jou echt belangrijk is!