Hendrika Willemse | Female empowerment | Ondernemer | Coach | Spreker

Interview ConnectHer

Why live an ordinary life when you can live an extraordinary life!”

Wie is Hendrika Willemse-Vreugdenhil?

Ik ben 37, getrouwd, heb een zoon van bijna 3 en woon in Haarlem. Zit al m’n hele leven in de IT en wist ook altijd al dat ik de IT in wilde. Heb een MBO-IT opleiding gedaan en ben daarna bij m’n broer het IT-bedrijf ingegaan en samen gaan ondernemen.

Na 6 jaar overleed m’n broer plotseling en daarna heb ik besloten om het bedrijf nog 4 jaar door te zetten zonder hem. Daarna heb ik de knoop doorgehakt en heb ik het bedrijf succesvol verkocht aan Detron, waar ik 3 jaar als enige vrouw in het directieteam heb gezeten.

3 jaar verder wilde ik een meer internationale carrière en heb ik 7 jaar bij Amerikaanse IT-bedrijven gewerkt in commerciële functies en heb ik ontzettende mooie en grote transformatie projecten mogen doen. Het ondernemerschap is eigenlijk altijd in me blijven zitten en een aantal maanden geleden heb ik besloten om de sprong opnieuw te wagen en is She in IT geboren.

Welke gebeurtenissen/ervaringen hebben je gevormd als persoon, en in hoeverre heeft dit invloed gehad op je professionele carrière?

Er zijn denk ik drie echte grote dingen geweest die een enorme impact op me hebben gehad. Deze gebeurtenissen hebben me ook zeker zakelijk gevormd en hebben gemaakt tot wie ik ben.

De eerste is het feit dat ik op de middelbare school gepest werd en dat was voor mij de aanleiding om te beginnen met karate. Dit heeft me zo gevormd als persoon qua zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en discipline dat is bijna niet uit te leggen. De internationale toernooien en titels zijn een onvergetelijke ervaring geweest en dit heeft ervoor gezorgd dat ik weerbaar ben geworden. Dat ik voor mezelf durfde op te komen en dat ik mezelf weer de moeite waard vond. Karate is 20 jaar lang een groot onderdeel van m’n leven geweest en het is oprecht een way of life.

De tweede is het verlies van m’n broer wat me zowel privé als zakelijk keihard geraakt heeft. Ik heb “the hard way” moeten leren om m’n mannetje te staan en hoe de zakelijke wereld in elkaar stak. Naast het feit dat veel mensen heel begripvol waren zaten er ook genoeg profiteurs tussen. Daarnaast lag m’n privéleven overhoop en hebben we een enorme turbulente tijd daarna gehad. M’n broer was wat ouder dan ik en moest een gezin met jonge kinderen achterlaten.

De derde is nog niet zo lang geleden en dat is iets wat we met m’n zoontje (Benjamin) hebben meegemaakt. Kort na de bevalling werd hij ziek en is hij met een hersenvliesontsteking opgenomen. Ze hebben nooit echt kunnen vinden waar het nou doorgekomen is (domme pech blijkbaar)… Na twee intense weken ziekenhuis konden we gelukkig weer naar huis. Dit heeft mij echt tot in het diepste geraakt en ik heb daarna een behoorlijke tijd nodig gehad voordat ik dit een plek kon geven. Dit is misschien wel de grootste aanleiding geweest om weer voor mezelf te kiezen, te gaan ondernemen en te gaan doen wat ik echt graag wilde doen. Overigens gaat het onwijs goed met Benjamin en is hij er zonder kleerscheuren vanaf gekomen, waar we nog iedere dag ontzettend dankbaar voor zijn!

Je bent founder van She in IT, kun je iets meer vertellen over je werkzaamheden?

She in IT is opgericht om vrouwen in de IT/Tech te empoweren om hun dromen na te jagen, stevig in hun schoenen te staan, hun skills en carrière te maximaliseren en het beste uit zichzelf te halen! Hierin doe ik een stuk business en personal coaching en sinds kort heb ik ook een online platform waar de She in IT masterclass gevolgd kan worden. Daarnaast werk ik veel met bedrijven samen om te kijken hoe ze vrouwelijk en jong talent kunnen aantrekken, maar ook binnenhouden en kunnen empoweren in hun carrière. Ook doe ik veel dingen als spreker wat ik ook echt ontzettend leuk vindt om te doen.

Wat was voor jou de redenen om She in IT op te zetten?

Feit is dat de IT nog steeds vooral door mannen gedomineerd wordt en het kan als vrouw uitdagend zijn om je carrière hierin op te bouwen. Er liggen volop kansen, maar je moet wel stevig in je schoenen staan en de kansen durven pakken en ervoor durven gaan. Vrouwen moeten een gelijke kans en gelijke beoordeling krijgen en op dat gebied is er nog een hoop werk aan de winkel. M’n 20 jaar ervaring, trackrecord en alle best practices die ik heb opgebouwd wil ik nu inzetten om jonge meiden en vrouwen te helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen, het maximale uit zichzelf en hun carrière te halen.

Je bent al 20 jaar actief in de IT-wereld, eerst als ondernemer daarna in loondienst bij grote multinationals. Wat zijn volgens jou de grootste belemmeringen die vrouwen ervaren in de IT?

De cultuur in teams kan uitdagend zijn, je moet met de “mannelijke” dynamiek kunnen omgaan en je plek hierin vinden. Vaak is het zo dat mannen meer en sneller in aanmerking komen voor een promotie dan vrouwen. Ook is er nog steeds vaak een verschil in beloning en beoordeling. Een balans vinden tussen je werk en privéleven kan uitdagend zijn, zeker als je in een demanding organisatie werkt en een gezin hebt. Flexibel of parttime werken is bij sommige organisaties of in sommige functies lastig. Hoewel dat door de Corona crisis een stuk meer geaccepteerd is nu. Veel vrouwen zijn vaak te bescheiden en hebben minder snel de neiging om voor een functie of promotie te gaan als ze niet 100% voldoen.

Heb je zelf ooit ondervonden dat je anders behandeld werd omdat je een vrouw bent? Hoe ben je hiermee omgegaan?

Ja er zijn zeker situaties geweest waar ik anders behandeld werd, maar daar heb ik ook een hoop van geleerd. Ik heb geleerd om te onderhandelen voor mezelf en te vragen om wat ik waard ben. Ik was te terughoudend en dacht dat er vanzelf wel gezien werd en gewaardeerd werd wat ik deed. Inmiddels weet ik dat dit soort dingen vaak niet vanzelf komen. Mijn motto is dan ook: Als je veel wil, moet je niet weinig vragen!

Wat zou je vrouwen adviseren die een carrière ambiëren in de IT?

Het is belangrijk om te zorgen dat je inhoudelijke kennis hebt en opbouwt. Zeker als je een technische functie ambieert en er zijn tegenwoordig veel organisaties die dit soort trajecten aanbieden en die ook parttime te volgen zijn. Er zijn ook voldoende kansen voor andere functies en waar je prima kunt instappen zonder een technische achtergrond. Veel bedrijven bieden starters ook allerlei trainingen en trajecten waar je gebruik van kan maken.

Zorg dat je een goede basisopleiding hebt en vul dit aan met vakinhoudelijke opleidingen of trainingen. Zorg dat je een verzorgd en sprekend CV hebt. Laat je enthousiasme en welwillendheid om te leren zien en zorg dat je communicatief vaardig bent. Gebruik je netwerk en wees niet bang om iemand om hulp te vragen. M’n belangrijkste tip is misschien wel om gewoon te solliciteren en ervoor te gaan. Laat je niet weerhouden als je niet exact aan alle competenties voldoet, als je echt wil dan kun je een heel eind komen.

Wat zou je vrouwen kunnen adviseren die al werkzaam zijn in de IT m.b.t. uitspreken van ambitie, hun plek opeisen etc..?

Je ambitie uitspreken is super belangrijk! Maak kenbaar wat je wil en waar je naartoe wil, maak een plan en maak dingen bespreekbaar. Zonder je eigen plan ben je altijd onderdeel van het plan van een ander!

Promoot jezelf bij succes, stel jezelf hierin niet te bescheiden in op en werk aan je interne en externe netwerk.

Leer jezelf op waarde te schatten, zorg dat je kunt onderhandelen en wees niet bang om dat te vragen wat je waard bent.

Blijf jezelf ontwikkelen, If your not growing you’re slowly dying…

Wat zouden bedrijven/managers beter kunnen doen om vrouwelijk talent aan te trekken en of te behouden?

Dat begint eigenlijk al bij de manier waarop vacatures samengesteld worden, de taalkeuze en de opbouw etc. Het belangrijkste vind ik dat mannen en vrouwen gelijke kansen krijgen en op een gelijke manier beoordeeld worden. Dat bedrijven zorgen dat vrouwen zich op hun plek voelen in de cultuur van het team. Dat ze hun balans kunnen vinden en ondersteunt worden om maximaal te performen. Daarnaast dat ze een gelijke kans krijgen op promoties en met vertrouwen hiervoor durven kiezen omdat ze ondersteunt worden door de organisatie.

Wat voor tips/advies kan je andere vrouwen geven m.b.t. carrière en ondernemen?

Durf te dromen, volg je hart en zorg dat je iets doet wat je echt leuk vindt! Bepaal wat je wil, maak je plan en bepaal wat er nodig is om te komen waar jij wil zijn. Welke stappen zijn er nodig, welke skills en wie kan je helpen? Laat je goed voorlichten en als je gaat ondernemen. Het is bijvoorbeeld ook erg belangrijk dat je zorgt dat je thuis bent in het financiële aspect. Denk niet in beperkingen, maar ga ervoor als je iets echt wilt. Uiteindelijk met de juiste instelling en mindset is het altijd passend en werkend te maken. Make IT happen!

https://www.connecther.eu/powervrouwen-by-connecther-hendrika-willemse-founder-she-in-it/