Hendrika Willemse | Female empowerment | Ondernemer | Coach | Spreker

De krabbenmand? Bestaat dit echt of is het volslagen onzin?

Bestaat de krabbenmand nou echt? Of is het volslagen onzin?

Ben ik de enige die zich dit weleens heeft afgevraagd?

Afgelopen week op International Womens Day gaf ik een workshop over dit onderwerp voor de vrouwen van Ilionx en dit heeft me behoorlijk aan het denken gezet.

Ik hoor je denken, wat is de krabbenmand überhaupt? Nou wanneer een krab alleen in een mand zit kan ze daar prima uitklimmen. Wanneer ze er met anderen in zit wordt het onmogelijk om eruit te klimmen, omdat ze door de rest tegen wordt gehouden.

Mijn eerste gedachte was dat dit toch niet bestaat of in ieder geval in mijn wereld niet bestaat.

Naïeve Hendrika…

Je herkent het misschien wel. Je gaat voor een witte auto kijken en ineens zie je over witte auto’s rijden…. Nou zo ging het met mij en de “krabbenmand” ook de afgelopen weken….

What the flip! Het bestaat echt!

Ik kon me er gewoon niets bij voorstellen dat we elkaar naar beneden halen uit angst of uit onzekerheid. Waarom doen mensen soms zo lelijk tegen elkaar?

Overigens merkte ik dat ik me toch ook echt wel eens schuldig maak aan een opmerking die niet zo aardig is of die bol staat van de vooroordelen….

Waarom doen we wat we doen?

Er zijn eigenlijk twee grote redenen waarom we doen wat we doen en denken hoe we denken.

De eerste heeft vooral te maken met onze referentiekaders en daarom onze gedachten en ons gedrag. Voor een groot deel wordt dit gevormd door onze opvoeding, onze omgeving, vrienden en familie en social media.

“Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg”

“Ohw wat ziet zij er gek uit”

“Wat doet zij uit de hoogte en wat is ze arrogant”

“Zij werkt ook veel zeg”

“Jeetje wat werk jij weinig”

“Zij kijkt zo boos, ze is zeker een b*tch”

Allemaal aannames en conclusies die we trekken op basis van wat ooit tegen ons gezegd is en wat volgens ons kader “normaal” is. Maar wie z’n “normaal” is dat eigenlijk echt?

Onaardig doen over anderen komt vaak voort uit onzekerheid, maar ook uit een gevoel van schaarste. Anderen klein houden uit angst om zelf achter te blijven. Of omdat je bang bent dat mensen dan zien dat jij niet de leukste bent. Of omdat je bang bent zelf te kort te komen of geen kans meer te maken als een ander promotie maakt.

Overigens wordt dat laatste ook gedreven door het feit dat er nog steeds te weinig vrouwen op management- en topposities zitten in het bedrijfsleven. Daar is dus ook gewoon sprake van een schaarste.

Wat zijn de consequenties?

Als je maar vaak genoeg onaardige opmerkingen te horen krijgt dan is de kans groot dat je op een bepaald moment gaat geloven dat dit de waarheid is. Je gaat anders naar jezelf kijken, krijgt een complex en het wordt je werkelijkheid.

Dit terwijl het helemaal niet jouw werkelijkheid is, maar de perceptie van iemand anders.

Je gaat je misschien schuldig voelen over je succes, je uiterlijk of je moederschap. Met name dat laatste is voor mij best herkenbaar. Wat dat betreft doe je het ook eigenlijk nooit goed, want of je werkt te veel of je werkt te weinig….

Je gaat jezelf kleiner houden dan je bent om maar niet op te vallen en om onder de radar te blijven. Hoge bomen vangen veel wind, dus hoe lager je blijft hoe minder wind…

Sommige vrouwen geven zelfs hun ambitie volledig op

Wat natuurlijk hartstikke zonde is!

Hoe breek jij uit de “krabbenmand”?

Zorg dat je stevig in je schoenen staat en werk aan je zelfvertrouwen. Hoe meer vertrouwen jij in jezelf hebt, hoe minder je vast blijft zitten in de mand en hoe minder klein jij jezelf houdt.

Weet wie jij bent, waar je goed in bent en heb een gezonde dosis lak aan de mening van anderen. Als jij realistisch naar jezelf kijkt dan weet je precies wanneer iemand zegt of dat de “waarheid” is of niet.

Blijf bij je eigen normen en waarden en laat je niet meeslepen in het gedrag van anderen. Ga jezelf niet anders voordoen, omdat anderen jou klein proberen te houden. Ga niet mee in eventueel onaardig gedrag tegen iemand anders, maar spreek mensen aan! Wees hierin in een voorbeeld!

Leer om complimenten te geven en te ontvangen. Promoot je collega’s als ze succesvol zijn. Kijk hoe je elkaar verder kunt helpen en waar jullie elkaar kunnen versterken. Leer ook om complimenten in ontvangst te nemen en wees trots op wie jij bent!

Weet dat sommige mensen ook simpelweg lelijk over iemand anders doen als onderdeel van het politieke spel of om zichzelf beter te voelen.

Dit zegt niets over jou! Maar alles over de ander!

P.S. Mannen kunnen net zo goed roddelen, stoken, elkaar tegenwerken en met elkaar concurreren op de werkvloer. Dus heb niet de illusie dat dit alleen bij vrouwen gebeurt….

Liefs, Hendrika