Hendrika Willemse | Female empowerment | Ondernemer | Coach | Spreker

Mijn 5 belangrijkste ondernemerslessen van het afgelopen jaar

She in IT bestaat deze maand 1 jaar en hier deel ik met jou mijn 5 belangrijkste ondernemerslessen van het afgelopen jaar met je!

Het is natuurlijk een enorm cliché, maar wat is de tijd gevlogen het afgelopen jaar! Vol blijdschap en dankbaarheid kijk ik terug op het eerste jaar She in IT.

Overigens ging dit niet altijd over rozen kan ik je vertellen… Maar dit ging absoluut gepaard met de nodige ups en downs….

Ondanks dat dit niet de eerste keer is dat ik bezig ben met het bouwen van een eigen business loop je toch tegen van alles en nog wat aan in zo’n eerste jaar

Wat ook goed is, want juist als die ups en downs hebben mij gebracht waar ik nu sta. Ze zeggen weleens soms moet je harder aan jezelf werken dan aan je business en dat heb ik ook echt weer aan den lijve ondervonden de afgelopen periode.

Les 1: Werk harder aan jezelf dan aan je business

Het is zo mega belangrijk dat je stevig in je schoenen staat en dat je de connectie met jezelf niet verliest.

De realiteit is dat je te maken krijgt met dingen die niet gaan zoals je wilt of zoals je vooraf had verwacht en dan is het nodig dat je weerbaar bent om daarmee om te gaan en om door te pakken.

Momenten voor jezelf nemen en tijd en ruimte creëren helpt enorm om met dingen om te gaan en ze in het juiste perspectief te zetten.

Maar ook ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling is superbelangrijk. Daar maak ik dan ook bewust tijd voor vrij in m’n planning.

En de mensen die mij een beetje kennen weten dat ik ontwikkeling belangrijk vind, maar dat ik ook ambitieus ben en altijd 100% all-in ben. Dus het is voor mij een uitdaging om stil te staan en niet continue te willen doorknallen op weg naar meer en beter.

Stil staan is ook groei!

Les 2: Het is ok om even niet te weten wat je exact wilt

Weet ik dan op exacte ieder moment wat ik wil en waar ik naartoe wil? Vaak wel, maar niet altijd…

Soms dat begint het te schuren en dan voel ik dat het tijd is voor verandering of voor een volgende stap. Een nieuwe fase van groei of loslaten. Soms weet ik dan niet exact wat dat betekent of hoe ik dat vorm moet geven en dat is ok. Ook dat is groei!

Dingen voelen en laten zijn. Niet alles hoeft direct “opgelost” te worden of volledig duidelijk te zijn.

Je kunt ook altijd andere keuzes maken of je richting bijstellen. Ook dat is groei en dichter bij jezelf komen.

Omarm de onzekerheid en momenten dat je het even niet weet.

Op de momenten waarin de wrijving het grootst is ben je het dichtste bij een doorbraak!  

Les 3: Start before you are ready

Mijn vertrekpunt was volledig anders dan waar ik nu sta en dat is helemaal prima. Sterker nog dat betekend voor mij groei en dat ik nog beter aansluit bij de klanten met wie ik mag werken. Continu ben ik bezig om dingen te verbeteren en ga ik steeds meer out of the box denken.

Vaak wachten we totdat we ergens voor ons gevoel volledig klaar voor zijn, maar als we eerlijk zijn dan we nooit ergens 100% ready voor.

Daarnaast is simpwelweg beginnen en gaan ervaren ook heel belangrijk als basis om je business verder op door te bouwen.

Het gaat vaak anders dan we heddan bedacht of hadden gehoopt en al die lessen zijn juist heel waardevol en wat ons de juiste richting op helpt.

Les 4: Heb een gezonde dosis maling aan wat anderen vinden

Je kan nooit iedereen gelukkig maken en dat is ook niet waarvoor je hier bent.

Ik heb een missie een “purpose” en dat is mijn diepe motivatie waarom ik doe wat ik doe. Wat anderen daarvan denken is eigenlijk niet zo relevant. Daarmee zeg ik niet dat het altijd leuk is of dat het geen pijn mag doen als anderen iets onaardigs zeggen of als ze jouw ideeën in twijfel trekken. Zeker wel, maar ik zet dit altijd wel in het juiste perspectief.

Mensen delen te pas en te onpas hun mening en dat gebeurt veelal vanuit hun eigen ervaring en hun eigen referentiekader. Dat is hun realiteit en niet die van jou.

Ik schrijf mijn eigen verhaal en richt mijn leven en business is op mijn eigen voorwaarden. Omdat ik weet waar ik het voor doe en waar ik happy van word.

En als jij weet waarom je het doet dan wordt het ook makkelijker om alle ruis uit te sluiten, de juiste keuzes te maken en de juiste prioriteiten te stellen. Waardoor je je minder druk maakt over details en randzaken.

Betekend dit dat ik niet naar de input van anderen luister? Absoluut niet, maar ik kijk wel naar de intentie van en ervaring van iemand.

Les 5: Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Nog steeds vind ik het soms spannend…..

Spannend om keuzes te maken, maar ook spannend om zo zichtbaar en daarmee soms kwetsbaar te zijn.

In de momenten dat die spanning of onzekerheid naar bovenkomt is er 1 vraag die ik mezelf continue stel.

“Wat is het ergste wat mij kan gebeuren”

Door hierover na te denken zet ik die spanning vaak weer in perspectief en durf ik met vertrouwen knopen door te hakken en ergens voor te gaan.

Vaak luister ik ook gewoon naar m’n gevoel en denk ik f*ck-it, ik doe het gewoon en ik ga ervoor.

In het diepe springen en je komt altijd weer boven drijven

En niet alleen drijven, maar vaak kom ik springend uit het water

Omdat ik weet wie ik ben en waar ik het voor doe!

Liefs, Hendrika