Hendrika Willemse | Female empowerment | Ondernemer | Coach | Spreker

Slimmer werken zonder gek te worden, wie wil dat nou niet?

Te vaak nog word je geleefd door de waan van de dag…. Waardoor je eigenlijk niet echt toekomt aan wat je graag wil doen en wat misschien wel belangrijker is….

Of je begint je dag met stress waardoor je continue het gevoel hebt dat je achter de feiten aan loopt….

Je hebt het de hele dag megadruk, maar als je aan het einde van de dag kijkt wat je nou echt af hebt gekregen dan springen nog net de tranen niet in je ogen….

Er lijkt geen einde te komen aan je to-do list…. En met een nog groter tempo komt er steeds meer werk bij….

Je voelt je onrustig omdat er zoveel op je bordje ligt en je geen idee hebt hoe je alle ballen in vredesnaam nog in de lucht moet houden….

1 voor 1 valt er eentje uit de lucht en voor je gevoel is het drama compleet….

Herkenbaar?

Dan heb ik 5 tips voor je die direct zorgen voor meer rust en meer structuur gedurende de dag en die jou helpen om effectief dingen voor elkaar te krijgen! Slimmer werken zonder gek te worden!

Meer rust, meer structuur, meer focus en dus meer vrijheid!

Ben je er klaar voor?

Productiviteitsbasics

Laten we beginnen met 5 basics die jou gegarandeerd gaan helpen om slimmer te werken en de regie weer terug te pakken over jouw agenda en jouw dagen!

  • Basic 1: Dump je gedachten en zorg voor rust in je hoofd
  • Basic 2: Manage je agenda en wees hier keihard in
  • Basic 3: Zorg voor de juiste prioriteiten en bepaal wat echt belangrijk is
  • Basic 4: Zorg dat je genoeg energie hebt en goed in je vel zit
  • Basic 5: Bouw rock-solid routines voor alles waar dat kan

Basic 1: Dump je gedachten

Hoevaak lig je niet wakker vanwege allerlei gedachten die door je hoofd spoken?

Dingen die je niet moet vergeten. Of dingen die je nog moet doen en niet afgekregen hebt. Situaties die je graag anders had aan willen pakken, maar wat niet gelukt is. Dingen die je vergeten bent waardoor je een deadline gemist hebt. Of die verjaardag die je weer vergeten bent…

We kunnen onszelf compleet gek maken met allerlei gedachten. De realiteit is ook dat door al die gedachten de chaos compleet is en we niet tot rust komen, niet voldoende kunnen focussen en de kwaliteit van wat we doen ook vaak te wensen overlaat.

Zorg ervoor dat je een systeem ontwikkeld waarbij je al je gedachten en to-do’s dumpt op 1 centrale plek. Daarna kun je bepalen wat je ermee gaat doen en wanneer je dit gaat doen. Doordat je een vaste structuur kiest hoef je je dus ook nooit meer zorgen te maken dat je iets vergeet. Je dumpt hier alles in en vervolgens geef je het een plek of ga je ermee aan de slag.

Basic 2: Agenda management

Zorg ervoor dat je wekelijke en dagelijks je agenda planning op orde hebt en hoe je ook aan de planning die je gemaakt hebt. De kunst is hier overigens wel dat je je planning niet te vol moet gooien, want dat neem je flexibiliteit weg en zorgt vaak voor nog meer druk. En nog meer druk is nou net niet de bedoeling, je wilt meer structuur en meer rust.

Begin altijd met het inplannen van je me-time. Sporten, eten, zelfontwikkeling, ontspanning, etc. Kortom alles wat voor jou belangrijk is en wat jij nodig hebt om goed in je vel te zitten.

Neem in je agendaplanning je doelstellingen mee en bepaal welke acties daaraan gekoppeld zijn. Dit bepaalt jouw prioriteiten en welke strategische activiteiten je als eerste gaat oppakken.

Block eventueel tijdsblokken in je agenda voor focustijd en kijk waar je eventueel werkzaamheden kunt batchen. Wat houdt dat in? Dat je op bepaalde momenten gelijksoortige werkzaamheden inplant. Denk aan e-mails versturen, telefoontjes, offertes versturen, administratie, social content, etc.

Hoe minder vaak je van activiteit wisselt, hoe meer focus je houdt en hoe effectiever je dingen voor elkaar krijgt. Dit is niet alleen beter voor de kwaliteit van je werk, maar zorgt er ook voor dat je uiteindelijk tijd gaat overhouden.

Basic 3: De juiste prioriteiten

Hoe dringend zijn dingen die tussendoor komen nou eigenlijk echt?

Mensen kunnen vaak best iets langer wachten dan wij denken. Dus hoe dringend is iets nou echt? En als iemand last-minute bij je komt dan is het echt niet altijd aan jou om het op te lossen. Natuurlijk kun je dit wel doen op sommige momenten, maar niet als het ten koste gaat van wat voor jou echt belangrijk is.

Wat voor jou echt belangrijk is bepaal je aan de hand van je doelstellingen. Wat wil je bereiken? Wanneer ben je succesvol in je functie? Wat vind jij belangrijk in je persoonlijke leven? Deze doelstellingen vertaal je naar kleine acties en als deze acties horen een prioriteit te zijn in jouw leven en dus jouw dagelijkse planning.

Basic 4: Jouw energieniveau

Je gezondheid en daarmee jouw energieniveau is misschien wel een van de meest onderschatte aspecten rondom productiviteit. Je energieniveau bepaald voor een heel groot deel hoe goed je in je vel zit, hoe veerkrachtig je bent en daarmee ook hoe productief je bent.

Welke elementen hebben een impact op je energieniveau?

  • Sporten
  • Voeding
  • Slaap
  • Ontspanning

Energie is fysiek, mentaal en emotioneel en sporten heeft een positief effect op allemaal. 2 tot 3 keer per week intensief sporten en per dag minimaal een half uur bewegen maken al een enorm verschil. Daarnaast maak je tijdens het sporten allerlei stoffen aan die goed zijn voor je concentratie en daarmee ook hoe effectief je gedurende de dag bent.

Voeding heeft een impact op je mentale gezondheid en de juiste voeding zorgt voor minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel en daarmee voor een betere weerbaarheid en focus. Balans is hierin essentieel en als je 80% tot 90% van de tijd gezonde keuzes maakt ben je al een heel stuk onderweg. Kies vooral voor voeding die jouw lichaam ondersteunt en echt opbouwt. Denk hierbij aan puur en onbewerkt voedsel.

Wat betreft slaap is het belangrijk dat je minimaal 7 tot 8 uur slaap per nacht krijgt. Hierin is niet alleen de kwantiteit belangrijk, maar ook de kwaliteit is heel erg belangrijk. De kwaliteit van je slaap bepaald in hoeverre je echt uitrust en weer oplaadt gedurende de nacht.

Ontspanning zorgt voor fysieke en mentale rust en dat je kunt ontladen en weer op kunt laden. Dat ontladen is enorm belangrijk, want je kunt niet continue pieken. Wat kun je doen om te ontspannen? Denk aan meditatie, yoga, wandelen, lezen of een warm bad. Het is hierin vooral belangrijk dat je iets kiest wat voor jou werkt en waar jij echt even tot rust kunt komen. Vaak zijn dit ook de momenten dat we in een staat van “flow” zijn en we de tijd volledig kunnen vergeten.

Basic 5: Routines

Routines zorgen voor structuur en rust. Daarnaast helpt het met het bouwen van een positieve en krachtige mindset en kun je in je routines ook je persoonlijke ontwikkeling vormgeven.

Zelf maak ik al een aantal jaar gebruik van een solide ochtend en avond routine en dit heeft ervoor gezorgd dat ik een stuk meer rust en focus heb. Hoe zien mijn routines eruit?

Ochtend routine: vroeg opstaan, sporten of yoga, meditatie, reflectie, lezen en m’n dag planning reviewen. Je ochtend beginnen met stress is de grootste killer voor je focus en creativiteit in de ochtend en een solide routine zorgt ervoor dat je jouw dag vanuit rust en focus kunt beginnen met de juiste mindset voor de rest van de dag.

Avond routine: wandeling aan het einde van de middag, eten met het gezin en family time, reflectie, lezen en voorbereiden op slaap.

Betekend dit dat het bij mij iedere dag perfect in de routines verloopt? Zeker niet, want ook bij mij gaan dingen weleens anders dan geplant of verwacht. Die flexibiliteit pas ik dan ook gewoon toe en dan pak ik het de volgende dag weer op. In de weekenden neem ik ook wat meer ruimte en laat ik m’n routines vaak voor wat het is. Wel probeer ik dan voldoende tijd voor mezelf in te plannen zodat ik goed kan opladen voor de nieuwe week.

Hoe nu verder?

Wil jij dat er echt iets verandert en wil jij ook meer rust, meer structuur en meer vrijheid? Dan is het vooral een kwestie van gaan doen en gaan experimenteren met de 5 tips en gaan ervaren wat voor jou goed werkt.

Wil je meer weten of kun je wel wat hulp gebruiken?

Dan help ik je graag in mijn 3 maanden traject of je kunt in je eigen tempo aan de slag met m’n online boost je productiviteit training!

Liefs, Hendrika