Hendrika Willemse | Female empowerment | Ondernemer | Coach | Spreker

7 mini habits waar je geen spijt van krijgt als je hier consistent mee aan de slag gaat!

Je hoeft niet altijd een drastische keuze te maken om iets te veranderen in je leven

Je kunt soms met een aantal kleine stappen een groot resultaat boeken

De essentie zit hem met name in de consistentie…. Probeer je iets eenmalig? Of ben je echt bereid ergens voor te gaan en iets voor langere tijd een kans te geven?

Wist je dat het minimaal 2 maanden duurt voordat je een nieuwe gewoonte kunt aanleren? En het dus na 2 maanden pas echt automatisch gaat en onderdeel van je gedrag is geworden?

Vaak verwachten we te snel resultaat en zetten we niet door omdat het resultaat voor ons gevoel te lang uitblijft….

Of we stoppen ermee, omdat het anders gaat dan we hadden verwacht en we beginnen te twijfelen of het wel echt gaat werken

Om te voorkomen dat je bij voorbaat al in de weerstand schiet is het goed om met kleine stappen te beginnen en daar consistent mee aan de slag te gaan

Hieronder lees je 7 kleine stappen die jij kunt zetten die voor mij een enorm verschil hebben gemaakt de afgelopen jaren

Habit 1: Ochtend routine

Je dag met stress beginnen is de grootste killer voor je productiviteit en je motivatie voor de rest van de dag

Dat opgejaagde gevoel… Het gevoel dat je continu achter de feiten aanloopt… Dat raak je maar moeilijk kwijt nog… Als je het überhaupt nog kwijtraakt.

Door je dagen beginnen met een solide ochtend routine voorkom je dat je de dag met stress begint en legt direct een positieve en constructieve basis voor de rest van de dag.

Hoe zou zo’n routine er dan uit moeten zien? Sporten, reflectie, meditatie en persoonlijke ontwikkeling (lezen of een podcast luisteren etc.)

Dit geeft je zo’n enorme voorsprong voor de rest van de dag en het zorgt ervoor dat je het maximale uit jezelf kunt halen.

Ik hoor je denken… Waar haal ik die extra tijd vandaan in de ochtend… Heel simpel! Een uur eerder opstaan en die tijd voor jezelf gebruiken!

Habit 2: Je planning maken

Plan je week en plan je dagen! Wat wil je bereiken deze week? Wat zijn je prioriteiten? Waar ga je jouw tijd aan besteden?

Vertaal dit naar een dag planning. Bepaal welke activiteiten en acties je per dag gaat uitvoeren.

Hiermee weet je exact wat voor jou belangrijk is en waar jouw focus en kostbare tijd als eerste naartoe zou moeten gaan.

Laat je niet leiden door de waan van de dag en houd je aan wat voor jou belangrijk is. Nee dat is niet egoïstisch, dat is gewoon slim.

Als je weet waar je “ja” tegen moet zeggen omdat het voor jou belangrijk is dan weet je ook waar je “nee” tegen zou mogen zeggen.

Habit 3: Reflectie

Pak dagelijks een kort moment voor reflectie en om stil te staan bij je dag.

Welke vragen kun je jezelf stellen? Waar ben ik dankbaar voor vandaag? Wat ging goed? Wat kan nog beter?

Of vragen als: wat wil ik loslaten vandaag? Wat affirmeer en visualiseer ik vandaag?

Momenten nemen om stil te staan zorgen ervoor dat je scherp blijft, dat je verbetert, maar ook dat je in het nu leeft en dankbaar bent voor wat er al is. Dit zorgt direct voor meer positiviteit in je leven!

Habit 4: Een half uur lezen

Door een half uurtje per dag te investeren in je persoonlijke ontwikkeling maak je op jaarbasis enorme stappen.

Daarnaast is lezen een goede manier om te ontspannen en om je te verdiepen in nieuwe dingen of skills die je wilt ontwikkelen of uitbouwen.

Zelf werk ik voor mijn persoonlijke ontwikkeling vaak met een maandplanning. Per maand kies ik een thema waar ik mee aan de slag wil gaan. Daarna bepaal ik hoe ik m’n kennis wil opdoen. Dat kan zijn welke boeken ik wil lezen, welke podcast ik wil luisteren, welke interviews ik wil lezen etc.

Habit 5: Bewegen

Neem een aantal momenten per dag om te bewegen. Zelf adviseer ik om minimaal twee momenten te kiezen (los van het sporten).

Maak een wandeling tijdens je lunch of probeer om sommige online meetings lopend te doen.

Aan het einde van je werkdag is ook een goed moment om er even uit te gaan en te bewegen. Dit werkt ook goed om je hoofd leeg te maken en voorkomt dat je in je werk blijft hangen.

Habit 6: Meditatie  

Meditatie is een zeer effectieve manier om te ontspannen en om je gedachten de ruimte te geven.

Hierdoor verwerk je vaak een hoop onbewuste emoties en zorg je voor meer rust in je hoofd. Dit heeft ook weer een positief effect op de kwaliteit van je slaap en op hoe jij in je vel zit.

Meditatie zorgt ook voor meer focus en creativiteit gedurende de dag. Dit heeft weer een positief effect op je werkzaamheden.

Je hebt verschillende vormen van meditatie en het is goed om er een aantal te proberen zodat je kunt uitvinden wat bij jou past. Begin met kortere meditaties en bouw het langzaam.

Geef jezelf de tijd om het te leren kennen en om te ontdekken waar jij het maximale uit kunt halen.

Habit 7: Afleiding minimaliseren

Probeer zoveel mogelijk je afleiding gedurende de dag te minimaliseren. Hoe vaker je afgeleid wordt, hoe minder focus je hebt, hoe minder snel je dingen voor elkaar krijgt en hoe minder de kwaliteit van je werk wordt.

Iedere keer dat jij wisselt van werkzaamheden kost dat iets van je focus en concentratie, dus houd je zoveel mogelijk bij de acties die je op dat moment aan het uitvoeren bent.

Sluit je mailbox op bepaalde tijden en zet je telefoon op stil. Ga apart zitten als je creatief of belangrijk werk aan het doen bent. Neem de ruimte die jij nodig hebt!

Aan de slag!

Vind je 7 habits te veel om direct mee aan de slag te gaan?

Kies er dan een of twee uit om een aantal weken te gaan toepassen. Daarna kun je altijd de volgende stap toevoegen en het verder uitbouwen.

Deze 7 stappen hebben voor mij een groot verschil gemaakt in het bouwen van mijn levensstijl en carrière en ik weet zeker dat ze jou ook kunnen helpen!

Wil je meer weten? Let me know!

Of check m’n online boost je productiviteit training!

Liefs, Hendrika