Hendrika Willemse | Female empowerment | Ondernemer | Coach | Spreker

Dutch IT Channel Security Day 2022

Afgelopen donderdag was het zover! De Dutch IT Channel Security Day!

Wat een geweldige dag! Superleuk om een aantal oud-collega’s weer te kunnen zien en wat fijn dat dit soort evenementen gewoon weer kunnen!

Bijzonder eigenlijk dat dingen die “vroeger” zo vanzelfsprekend waren nu voor een geluksmomentje zorgen. In ieder geval bij mij wel.

Daarnaast word ik gewoon enorm blij van sprekersactiviteiten en evenementen en merk ik dat ik een berg energie krijg van dit soort dagen.

Samen met Petra Claessen van BTG en Saskia Schuit van ESET was ik uitgenodigd om deel te nemen in het panel rondom meer vrouwen in de Cybersecuritybranche.

Dit leverden leuke en zeer interessante gesprekken op en dit wilde ik de mensen die niet aanwezig zijn geweest zeker niet onthouden. Vandaar dat ik er deze blog aan hebt gewijd en ik neem er deze week ook nog een podcast over op.

Waar hebben we het zoal over gehad?

Wat kunnen bedrijven doen om meer divers talent aan te trekken

Er zijn eigenlijk best wel veel dingen die organisaties kunnen doen om meer talent aan te trekken. Vaak denken we heel groot en complex, maar met een aantal kleine stappen maak je ook een grote impact.

Belangrijk is wel dat je consistent bent als organisatie en daar gaat het vaak mis. De grote vraag is waarom wil ik meer diversiteit en ben ik bereid om te doen wat echt nodig is?

Ik schreef er afgelopen week ook over, maar organisaties en teams kunnen naar mijn mening alleen echt succesvol zijn met diversiteit als fundament. En dan heb ik het over diversiteit in skills, competenties, achtergrond, ervaring, etc. Alleen als dit echt begrepen en gedragen wordt kan diversiteit echt succesvol binnen een organisatie zijn.

Waar kun je als organisatie naar kijken als je meer talent wilt aantrekken? Nou naar elementen als:

  • Wat straal je uit als organisatie?
  • Hoe positioneer je jezelf in de markt?
  • Welke woordkeuze gebruik je in je vacatures?
  • Is je aannamebeleid en proces divers?
  • Wat doe je om mensen te laten groeien en zich te laten ontwikkelen binnen de organisatie?
  • Is diversiteit een vast onderdeel van je business planning en van je prioriteiten?
  • Ben je bereid om te doen wat echt nodig is?
  • Welke vooroordelen leven er in de organisatie? Is de cultuur inclusief?
  • Waarom stromen mensen eventueel uit?

Hoe zorg je ervoor dat talent niet uitstroomt

Dit is een essentiële vraag om over na te denken. Want talen binnenhalen is 1 ding, maar binnenhouden is vaak een grotere uitdaging.

Wanneer stromen mensen uit? Als ze zich niet op hun plek voelen. Niet gewaardeerd voelen. Niet meegenomen worden in het team. Ze het gevoel hebben dat ze geen impact kunnen maken. Ze niet gehoord en gezien worden. Of als mensen zich niet veilig of ongemakkelijk voelen.

Het is dus essentieel dat je nadenkt hoe je jouw talent ondersteunt in hun groei. Hoe ze zich kunnen ontwikkelen en hoe je ze kunt binden aan het team en aan de organisatie.

Maar ook hoe je managementteam eruitziet en welke managementstijl of principes je nastreeft binnen de organisatie. Welke cultuur heerst er en hoe uit zich dat in de dagelijkse gang van zaken.

En hier moet je kritisch voor zijn. Want de realiteit is dat we zelf vaak blind-sided zijn en denken dat het allemaal goed gaat, maar dat vaak niet zo is…..

Waarom is de Cybersecurity markt zo interessant?

Dit segment biedt zo enorm veel kansen en mogelijkheden voor mensen! Security is ontzettend relevant en de markt ontwikkelt zich in een rap tempo. Dit brengt veel nieuwe kansen met zich mee.

Kansen op groei en om echt van waarde te kunnen zijn binnen een organisatie. Kansen om te helpen iets op te bouwen en te ontwikkelen. Om het verschil te maken bij klanten. Om jezelf te ontwikkelen, want het is een ontzettende innovatieve markt. Maar het biedt ook veel carrièrekansen.  

Hoe vroeg begin je met talent enthousiasmeren

Dit begint al op jonge leeftijd. Welk voorbeeld krijgen kinderen thuis en welke mogelijkheden zien ze? Wat wordt ze verteld? De rol van het onderwijs is hierin enorm, maar ook social media speelt hier een grote rol. Het is heel belangrijk dat kinderen al vroeg kennis kunnen maken met alles wat de IT en tech sector te bieden heeft.

Maar het meest belangrijke is misschien nog wel dat kinderen gestimuleerd worden om hun passie te volgen en ets te gaan doen wat ze echt leuk vinden. Ongeacht wat anderen daarvan vinden en of dat wel in het beeld van de maatschappij past.

Ook organisaties moeten continue bezig zijn met het aantrekken en ontwikkelen van jong talent. De brug slaan tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Jong talent een kans geven om te groeien, zicht te ontwikkelen en om werkervaring op te doen. Er is geen mooiere manier om jong talent op deze manier aan je organisatie te binnen.

Het stigma IT/Tech is een mannenwereld

De IT/Tech sector wordt vaak nog als een mannenwereld gezien en laten we eerlijk zijn, dat is het voor het grootste deel ook gewoon nog.

Dat betekent niet dat er niets verandert en er niet steeds meer vrouwen bijkomen, want dat zien we echt wel gebeuren momenteel. Overigens kun je ook, als je solliciteert, aan een organisatie vragen hoeveel vrouwen er onderdeel van het team zijn. Vaak zijn dit er meer dan je denkt.

Een mannenwereld kan ook voordelen bieden, het is maar net hoe je naar dingen kijkt. Zie je uitdagingen als een kans? Of zie je alleen maar moeilijkheden en beren op de weg?

Het is overigens heel simpel. Als vrouwen niet de stap zetten en er niet voor gaan, dan blijft het een “mannenwereld” en verandert er dus welteverstaan NIETS. En dat is nou net niet de bedoeling!

De branche biedt zoveel kansen en voor organisaties is het zo waardevol om uit de comfort zone te kunnen breken en echt diversiteit te kunnen omarmen.

Voelen we dat er nu echt iets gaat veranderen?

Ik hoop het zeker! Aan de andere kant speelt dit onderwerp al lange tijd, maar maken we wel meters. Het begint met awareness, maar bovenal met gewoon DOEN.

Als we met z’n allen willen dat er echt iets gaat veranderen dan moeten we aan de slag. Niet lullen maar poetsen werd er bij mij vroeger altijd gezegd en die mentaliteit heb ik nog steeds.

Om diversiteit echt te laten slagen zijn er eigenlijk 3 aspecten die een cruciale rol spelen.

De organisaties (het systeem): de cultuur binnen organisaties, de visie en de manier van leiderschap en verandermanagement. Diversiteit moet op alle lagen gedragen worden en moet onderdeel van je business planning zijn. Krijgt iedereen gelijke kansen en een gelijke beoordeling binnen de organisatie?

De mannen: de mannen spelen een belangrijke rol in het zich openstellen voor verandering, voor andere denk- en werkwijze en voor het helpen en promoten van succesvolle vrouwen. En laten we vooral die old-boys network gedachte laten gaan en iedereen uit het team gewoon meevragen voor borrels.

De vrouwen: ook hier is nog veel te winnen. Denk aan het profileren van jezelf, onderhandelen, je handopsteken en je plek claimen, je ambities kenbaar maken en een voorbeeld zijn voor andere vrouwen en jong talent. Kansen durven pakken en er gewoon voor gaan ook als je misschien niet alle competenties al direct hebt.

Hoe nu verder?

Dag in dag uit hebben wij allemaal een keuze en de kans om het verschil te maken. Als we iedere dag een moment van reflectie nemen en kijken waar het beter of anders kan dan gaan we grote stappen maken met elkaar.

Wat nou als het ook anders kan? Want nou als dingen ook anders kunnen binnen organisaties?

Wat nou als we ook andere keuzes kunnen maken en buiten de gebaande (vaak makkelijke en minder pijnlijk) paden gaan kijken?

Uit die comfort zone…

Want dat is waar de echte groei en echte verandering plaatsvindt…

En dat is wat er nodig is voor fundamentele verandering!

Liefs, Hendrika

PS: ben jij echt klaar voor fundamentele verandering en om dingen anders te gaan doen maar weet je niet exact hoe? Dan ben ik er voor je!