Hendrika Willemse | High performance | Ondernemer | Coach | Spreker | She in IT

Verandering is lastig… De grote vraag is of je ECHT bereid bent om te doen wat nodig is…

Afgelopen vrijdag nam ik deel aan een ronde tafel panel vanuit het Oracle Women’s Network. Superleuk dat ik hiervoor uitgenodigd was en wat een inspirerende sessie met 3 andere geweldige power vrouwen!

We hebben uitgebreid over het onderwerp verandering gesproken en onder andere de volgende vragen kwamen aan bod

  • Heb je ooit een verandering geleid en hoe ben je daarmee omgegaan?
  • Hoe ben je op een c-level positie gekomen en welke veranderingen heb je daar ervaren?
  • Ervaar je dat op bepaalde posities makkelijker is om veranderingen door te voeren of te leiden?
  • Veranderingen zijn uitdagend en hoe denk je dat mensen die dat lastig vinden daar het beste mee om kunnen gaan?
  • Wat is jouw succesformule voor verandering?

Deze sessie heeft me weer flink aan het denken gezet de afgelopen dagen…

Verandering doet vaak een beetje pijn

Vaak willen we wel veranderen of hebben we bepaalde ambities, maar vinden we het toch lastig om de stap te zetten….

Of vinden we het lastig om vol te houden….

De grote vraag is dan ook of we echt bereid zijn om te doen wat nodig is voor verandering….

En hoe graag wil je dingen nou echt….

Mijn ervaring is dat verandering vaak pas komt in de momenten dat we het ECHT zat zijn en dat de pijn van niets doen groter is dan de pijn die verandering met zich meebrengt.

Het leven is 1 grote verandering

Zo vaak heb ik de afgelopen jaren te maken gehad met verandering. Niet alleen heb ik ermee te maken gehad, maar ik heb ook verschillende “veranderingen” geleid of vormgegeven.

De eerste grote verandering was denk ik toen ik m’n bedrijf verkocht en onderdeel werd van de Detron ICT & Telecom groep. Overnames en fusies zijn zwaar, zijn een enorme verandering en vergen veel moed, ambitie en leiderschap. Het is hartstikke uitdagend om verschillende teams en culturen samen te brengen en daar een goed en werkend geheel van te smeden.

Zeker dit soort veranderingen hebben een grote impact omdat je ook vaak te maken krijgt met onzekerheden van mensen die gaan meespelen. Mensen zijn vaak terughoudend wat verandering betreft en kunnen ook nog weleens in de weerstand schieten….

Ik denk dat dit oprecht een van de zwaarste veranderingen voor me geweest is. Niet alleen vanwege het zakelijke aspect, maar ook vanwege alle emoties die erbij kwamen kijken.

De verwachtingen die er lagen en alles wat uiteindelijk anders dan verwacht of gehoopt loopt. Daarom zeg ik altijd: don’t change the goal, change the plan!

What if things can be done differently?

Aan de andere kant is verandering vaak nodig om dingen te doorbreken en naar een volgend niveau te groeien. Verandering biedt naast uitdaging ook enorm veel kansen en mogelijkheden.

Een verandering leiden betekend ook dat je de kans hebt om daadwerkelijk impact te maken. Om uit de gebaande paden te breken en het verschil te maken voor jezelf en voor de mensen om je heen.

Het begint met kleine stappen waardoor je gaat voelen wat er mogelijk is en dat verandering echt kan en iets positiefs kan brengen.

Uiteindelijk is jouw motivatie of je purpose heel essentieel, want als jij de juiste drive en motivatie hebt is het vele malen makkelijker om de stappen te zetten die nodig zijn.

Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat is een vraag die ik mezelf heel vaak stel wanneer het over verandering of buiten de comfort zone gaan gaat.

Wat nou als het ook anders kan? Anders dan wat we gewend zijn of wat we denken dat goed of de juiste manier is?

If your motivation and willpower is big enough, you will always find a way to make it work!

Verandering is doen!

Gewoon gaan doen ondanks dat het schuurt en niet makkelijk is….

Uiteindelijk verandert er niets tenzij jij in actie komt en op de korte termijn kan dat prima zijn, maar uiteindelijk willen we meer of anders. Er dienen zich kansen of situaties aan waar mee moeten dealen en die ons buiten de gebaande paden dwingen.

Hoe mooi is het als jij het positieve daarvan in kunt zien en die kansen aangrijpt om het verschil te maken en om echt iets te veranderen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen…

Maar verandering zit hem vaak ook in de kleine dingen. Het verschil maken voor iemand anders kan al met iets wat misschien voor jou heel klein lijkt, maar voor een ander echt iets betekend.

Dagelijks kleine stappen zetten en misschien kleine dingen doen voor een ander. Dingen die iets veranderen en waardoor jij een voorbeeld bent voor anderen.

Maar niet alleen dat, zodat jij de persoon bent die je graag wilt zijn. Stapje voor stapje naar een betere en bewustere wereld.

Be the change you want to be in the world!

Liefs, Hendrika

PS: Ben jij klaar voor echte verandering, maar kun je wel wat hulp gebruiken? Feel free om iets met me in te plannen!