Hendrika Willemse | Female empowerment | Ondernemer | Coach | Spreker

Vrouwelijk leiderschap… Bestaat dat eigenlijk wel?…

Er zijn behoorlijk wat thema’s die momenteel hoogtij vieren in de media en op social kanalen…

Vrouwelijk leiderschap is er daar eentje van….

En ondanks dat ik groot voorstander van meer diversiteit op de werkvloer ben, geloof ik niet in vrouwelijk leiderschap. Of laat ik het anders zeggen, vrouwelijk leiderschap bestaat niet vind ik….

Er bestaat ook geen mannelijk leiderschap…. Toch?

Voor mij bestaat vooral authentiek leiderschap!

Ongeachte welk geslacht daaraan vastzit….

Het is heel persoonlijk

Iedere persoon is verschillend en heeft zijn of haar eigen unieke combinatie van skills, kwaliteiten, ervaring en expertise. Natuurlijk is het zo dat mannen en vrouwen anders in elkaar steken en op een andere manier werken en denken, maar dat geldt niet alleen voor mannen en vrouwen.

Als we het op die manier zouden indelen dan denk ik dat ik misschien wel meer in de categorie mannelijk zou vallen dan vrouwelijk 😉 Ik heb namelijk best wat “skills” die als mannelijk gezien zouden kunnen worden. Denk aan doelgericht, gefocust, competitief, direct en resultaatgericht.

Aan de andere kant heb ik ook redelijk wat kwaliteiten die vaak al snel als vrouwelijk bestempeld worden. Denk aan communicatief vaardig, creatief, empathisch en zorgzaam.

In welke “categorie” val ik dan kun je je afvragen

Authentiek leiderschap

Ik val in mijn eigen authentieke categorie en dat is nou juist ook zo belangrijk als het over leiderschap gaat.

Dat je dicht bij jezelf blijft staan en vanuit jouw skills, krachten, ambities en standaarden je carrière kunt opbouwen. Dat je je niet anders voor hoeft te doen dan je bent, maar 100% je authentieke zelf kunt zijn. Met alles wat daarbij hoort!

Dat je durft te luisteren naar jezelf en jouw gevoel en niet bang bent om ambities te hebben en daarvoor te gaan. Een gezonde dosis maling aan wat anderen ergens van vinden en in alle oprechtheid, puurheid en echtheid doen waar jij gelukkig van wordt.

Je team of organisatie leiden zoals jij voelt dat goed is en een leiderschapsstijl die 100% bij jou en je team past! Hoe “mannelijk” of “vrouwelijk” die ook is…

En ja hier is moed en doorzettingsvermogen voor nodig. Niet iedereen zal jouw mening of manier van leiderschap waarderen. Te vaak nog zijn er vooroordelen of “standaarden” die voorbijkomen als het gaat om leiderschap, maar de enige manier waarop die doorbroken worden is door echt ergens voor te staan en je niet aan te passen voor anderen.

Het een sluit het ander niet uit

Ik geloof juist heel erg in de combinatie van de soms wat hardere kanten en de zachtere kanten.

De combinatie van intuïtie en strategie: je gevoel volgen maar met een duidelijk strategie en doelstellingen. Waarin je jouw ambities kunt vormgeven en jouw dromen kunt realiseren.

De combinatie van voelen en denken: vanuit je hart werken, met een ijzersterke mindset en een rationele insteek waarmee je emoties van feiten kunt onderscheiden.

De combinatie van comfort en groei: je comfortabel voelen in het oncomfortabele van buiten je comfort zone gaan en groeien.

De combinatie van purpose en geld: doen waar jij happy van wordt, knettergoed in bent, maar waar je ook goed geld mee verdient. Niet bang zijn om te vragen voor wat je waard bent en wat jij verdient om te krijgen!

Dit is voor mij authentiek leiderschap

Ben ik vanzelf op dit punt gekomen? Zeker niet, maar ik durf wel te zeggen dat je alleen op dit punt komt als je ook echt met jezelf aan de slag gaat.

Jezelf 100% leert kennen en uitgaat van jouw krachten. En niet alleen jouw krachten, maar als je ook je valkuilen en de dingen waar je minder goed in bent omarmt.

Je komt hier niet als je probeert om je naar de definitie of standaarden van een ander te schikken…

Bepaal jouw eigen definitie van leiderschap, hoe “mannelijk” of “vrouwelijk” deze ook is!

Liefs, Hendrika