Column Dutch IT Channel | De “great break-up” is een feit!

Vrouwelijke leiders wisselen in recordtempo van baan en jonge ambitieuze vrouwen zijn bereid om hetzelfde te doen! De “great breakup” is een feit!

Dit blijkt uit het onderzoek Women in the Workplace 2022 van Mckinsey en LeanIn. Overigens zien we dit niet alleen in Amerika, maar ook hier in Nederland gebeurt dit aan de lopende band.

Ook stelt het onderzoek dat voor iedere vrouw die promotie maakt er twee andere vrouwen het bedrijf verlaten. De uitstroom is groter dan ooit en in het onderzoek worden twee belangrijke redenen genoemd. De eerste is het feit dat veel organisaties nog steeds een ‘mannencultuur’ hebben en de ander heeft te maken met de neiging van veel vrouwen om harder en langer te gaan werken.

Alle ballen in de lucht houden

Voor veel vrouwen is het een uitdaging om een carrière op te bouwen en er ook nog een privéleven naast te hebben. Vaak ervaren zij meer druk en stress op het moment dat ze kinderen krijgen en hebben ze moeite om alle ballen in de lucht te houden. Gecombineerd met de hoge werkdruk en verwachtingen binnen veel organisaties leidt dit tot stress- en burn-outklachten.

Uit het onderzoek blijkt dat 43% van de vrouwelijke leiders ook daadwerkelijk dergelijke klachten ervaart. Vaak wordt dit veroorzaakt door het gevoel dat vrouwen altijd ‘aan’ moeten staan. Uiteindelijk leidt dit tot een uitstroom en dat is natuurlijk ontzettend zonde! Niet alleen voor de vrouwen zelf, maar ook voor bedrijven waar ze werkzaam zijn.

Kiezen voor je ambitie of een gezin?

Iedere ambitieuze vrouw verdient het om een carrière te kunnen opbouwen én om een fijn privéleven te hebben. Sterker nog, wil je echt succesvol zijn, dan kan het een eigenlijk niet zonder het ander. Vaak hoor ik van vrouwen dat ze denken dat ze moeten kiezen tussen hun ambitie en het gezin. Ze hebben het gevoel dat die niet naast elkaar kunnen bestaan.

Enerzijds heeft dit te maken met hun eigen prestatiedrang of de soms hoge en ouderwetse verwachtingen binnen een organisatie. Anderzijds wordt dit ook veroorzaakt door de druk van anderen. Vrouwen onderling zijn ook niet altijd even ‘makkelijk’ voor elkaar en hebben vaak hun mening al klaar over een vrouw die naast een gezin ook voor haar ambitie en carrière kiest. Je moet op bepaalde momenten stevig in je schoenen staan en dondersgoed weten wat jij belangrijk vindt in jouw leven!

Ongegeneerd voor jezelf kiezen

Als jij weet wat belangrijk voor je is, wie je wilt zijn in het leven, welke ambities je hebt en welke doelen daarbij horen, wordt het steeds makkelijker om voor jezelf te kiezen en je eigen plan te trekken. Heb je geen eigen plan, dan ben je vaak onderdeel van het plan van een ander, word je geleefd door de waan van de dag en schieten je eigen ambities er al snel bij in. Dat leidt er uiteindelijk toe dat iemand ongelukkig wordt en meer stress gaat ervaren.

Het is dus zaak om de verwachtingen van anderen los te laten, echt te kijken naar wat jou gelukkig maakt en dit prioriteit te geven in jouw leven. Werk je in een organisatie waar je niet de kans krijgt om voor je ambities te gaan of waar je je anders moet voordoen om ‘erbij’ te horen? Realiseer je dan dat je altijd een keuze hebt en dat er echt een organisatie is die jou wel op waarde kan schatten en je een serieuze kans wil geven. De omstandigheden kun je niet altijd veranderen, maar je kunt wel kiezen of je die accepteert.

Kick-Ass

Iedere vrouw verdient het om voor goud te gaan en om het maximale uit zichzelf en het leven te halen! Om haar eigen plan te trekken en te kiezen voor wat haar echt gelukkig maakt. Dat is precies de reden waarom ik het boek Kick-Ass heb geschreven!

Te vaak nog zie ik dat vrouwen kansen aan zich voorbij laten gaan of zich te veel laten leiden door de mening en kritiek van anderen. Doodzonde! Want waarom zou je een genoegen nemen met een gewoon leven, als je ook een buitengewoon leven kunt leiden? Een leven op jouw voorwaarden en vanuit jouw kracht en ambities! Dat verdient iedereen!

Column geschreven voor Dutch IT Channel