Hendrika Willemse | Female empowerment | Ondernemer | Coach | Spreker

De anti-work movement…. Bestaat dit echt? Is dit misschien een generatie dingetje?

Afgelopen week las ik met verbazing een artikel in het NRC met de volgende titel: De anti-work movement: stoppen met werken omdat je er diep ongelukkig van wordt

Alleen de titel al triggerde me direct en met veel belangstelling en verbazing heb ik het artikel gelezen. Om vervolgens nog net niet stijl achterover van m’n stoel te vallen….

Dat begon eigenlijk al bij de eerste alinea…

30 jaar in een baan waar je geen plezier aan beleefd, maar toch 30 jaar blijven zitten… Hoe dan vroeg ik me af?

Hoe kun je 30 jaar in een baan blijven waar je het totaal niet naar je zin hebt en waar je letterlijk ziek van wordt….

Ja een groot deel van de “movement” bevindt zich in Amerika, maar ook in Nederland sijpelt dit langzaam door en zie je steeds meer dat jongeren parttime gaan werken en last van stress hebben.

Jongeren klagen over werkstress en gaan vaker parttime werken

Volgens onderzoek van het CBS heeft 21% van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar last van werkstress.

Dat is best veel en ik begon me af te vragen waar dat dan aan ligt. In het artikel wordt aangegeven dat veel jongeren aangeven dat ze klaar zijn met de managementcultuur, een baas die ze continue in de gaten houdt en de loonsverhogingen die achterblijven.

Dat laatste is met de inflatie natuurlijk dramatisch, maar ergens krijg ik in dit hele verhaal een soort van koortsluiting. Er is een schrijnend te kort aan goede mensen, dus je zou toch denken dat je prima een andere en beter betaalde baan moet kunnen vinden…

Dat mensen het steeds belangrijker vinden om een goed leven te kunnen leiden met een gezonde balans tussen werk en privé, dat begrijp ik helemaal. Dat verklaart waarom meer jongeren ervoor kiezen om parttime te gaan werken. Overigens geloof ik ook niet in de standaard 40-urige werkweek, maar geloof ik meer op het sturen van de output die iemand levert.

De grote vraag is straks natuurlijk hoe je met de huidige inflatie en stijgende lasten nog wegkomt….

De FIRE-aanhangers

Ook wordt er in het artikel gesproken over de FIRE-aanhangers. FIRE staat voor Financial Indepence and Retire Early. Wat eigenlijk betekend dat je zo snel mogelijk veel geld verdient, investeert, niet te veel uitgeeft en zo vroeg mogelijk met pensioen kunt.

Het kan aan mij liggen, maar veel geld verdienen gaat voor mij nog altijd gepaard met hard werken….

Ja als je je eigen business opbouwt of slimmer gaat werken betekend dat niet per definitie dat je continue veel hoeft te werken of hard hoeft te blijven werken, maar om iets op te bouwen is naar mijn ervaring altijd hard werk nodig….

In ieder geval in de basis….

Succes komt gewoon niet aanwaaien en een grote zak geld (die voldoende is om te investeren en van het rendement te kunnen leven) al helemaal niet… Echt niet…

Bij een enkeling misschien, maar van dat kleine percentage kans zou ik m’n toekomst niet laten afhangen!

Niet ieder bedrijf of iedere werkgever is hetzelfde

Overigens is natuurlijk niet ieder bedrijf en iedere werkgever hetzelfde. Niet overal heerst een verkeerde managementcultuur en niet overal word je continue in de gaten gehouden. Dat verschilt allemaal heel erg per organisatie.

Ik geloof sowieso niet dat bedrijven met een dergelijke cultuur het nog lang gaan volhouden of mensen lange tijd aan zich weten te binden. Again, de vraag naar goede mensen is enorm en het aanbod beperkt.

Er zijn zat organisaties waar je wel iets kunt doen wat leuk is, waar je netjes betaald wordt, waar de secundaire voorwaarden goed zijn en waar je niet exact op het uur hoeft in en uit te klokken.

Dus bepaal vooral wat jij belangrijk vindt in een functie en organisatie en ga op zoek naar iets wat bij je past.

Vaker nee zeggen

Ook wordt er gesproken over vaker nee zeggen en daar kan ik me zeker in vinden!

Overigens vind ik dit statement wat minder passend „Je baas of opdrachtgever steelt voortdurend energie en tijd van jou, het is dus zaak om te kijken hoe je dit terug kunt stelen”

Nee zeggen kun je op een hele professionele ne respectvolle manier doen en heeft in mijn optiek niets met stelen te maken, maar met duidelijk je grenzen aangeven. Wat doe je wel en wat doe je niet?

Dit is de eeuwige spagaat tussen geven en krijgen. Tussen wat voor jou belangrijk is en de verzoeken die je van een ander krijgt.

Als jij weet wat voor jou, jouw succes en jouw happiness belangrijk is wordt het ook veel makkelijker om keuzes te maken en prioriteiten te stellen. Dan kun je met gemak nee zeggen.

En nu?

Geloof ik dat je werk moet doen wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt en waar je een enorme passie voor hebt? Absoluut!

Het leven is te kort om dingen te doen waar je niet happy van wordt en mijn motto is altijd geweest dat ik ergens mee stop als ik het niet meer leuk vind. Ja, dat deed ik ook op de momenten dat ik het financieel minder voor elkaar had dan nu.

En ik begrijp best dat er brood op de plank moet komen, maar dat betekend in deze arbeidsmarkt echt niet dat je 30 jaar in een baan moet blijven zitten waar je niet gelukkig bent…..

Want ook met iets doen waar je knettergoed in bent en super enthousiast van wordt kun je goed geld verdienen!

Maar ga alsjeblieft niet geloven dat je zonder hard werken een bak geld verdient, want dat is echt onzin!

Liefs, Hendrika