Hendrika Willemse | Female empowerment | Ondernemer | Coach | Spreker

Op zoek naar je ultieme kick! Hoe vind je dat waar je knettergoed in bent en mega happy van wordt?

Hoe weet ik nou waar ik echt heel erg goed in ben?

En als ik ergens heel erg goed in ben kan ik daar dan ook serieus geld mee verdienen?

Of

Hoe kom ik erachter wat ik echt mega leuk vindt om te doen?

En als ik dat als weet kan ik daar dan voldoende geld mee binnenhalen?

Herkenbaar?

Het zijn in ieder geval vragen die ik heel vaak voorbij hoor komen. Sterker nog, ik denk dat ik deze vragen ook met regelmaat aan mezelf gesteld heb vanaf het moment dat ik begonnen ben aan het werkende leven.

Dat was voor mij al toen ik 17-18 was en ik kan je vertellen dat ik toen al helemaal niet zo goed wist wat er überhaupt allemaal mogelijk was. Naast de IT had ik een enorme passie voor karate, maar uiteindelijk besloot ik om daar niet m’n werk van te maken en ging ik vol enthousiasme voor een carrière in de IT. Overigens heb ik daar nooit spijt van gehad!

Karate is een way of life!

Met mijn karate achtergrond zal het vast niemand verbazen dat ik me ook behoorlijk verdiept heb in allerlei Japanse achtergronden en filosofieën. Ik vond het super interessant om van alles over karate te leren, maar ook de hele levensstijl erachter.

Een aantal keren heb ik het privilege gehad dat ik 1-op-1 mocht trainen met Tatsuo Suzuki (Suzuki Sensei) en dat is op verschillende fronten een enorm geschenk voor me geweest. Suzuki had een 8e Dan in het karate en had het karate geleerd van Hironori Otsuka, de grondlegger van het Wado karate.

De meest waardevolle lessen die ik van hem geleerd heb zijn denk ik wel:

 • Karate is a way of living (en dat is het ook absoluut)
 • Meebewegen met het water (hoe gaan we met de uitdagingen om die het leven op ons pad brengt)
 • En 1 van zijn meest fabuleuze uitspraken tijdens de trainingen was “wasting time, wasting energy.”  

Dit had met name te maken met de over bewegingen die ik maakte, maar heeft me een hele waardevolle andere les geleerd. Namelijk om kritisch te kijken naar waar we tijd aan besteden. Tijd is ons meest kostbare bezit en die wil je niet verspillen. Niet in de trainingen, maar al helemaal niet in het leven….

Ikigai

Misschien heb je het weleens voorbij horen komen, maar Ikigai is ook iets wat uit de Japanse cultuur komt. En dan met name vanuit Okinawa, waar mensen waanzinnig gelukkig zijn en een lang leven hebben.

Iets wat we allemaal willen toch?

Ikigai heeft alles te maken met zingeving, de reden waarom je hier op waarde bent. Je passie, je purpose, de reden waarom jij je bed uitkomt en wat het waard is om voor te leven.

Het is jouw sweetspot waar 4 elementen samenkomen:

 • Waar je van houdt (waar jij gelukkig van wordt)
 • Wat de wereld nodig heeft
 • Waar je voor betaald kunt worden (niet alleen nu maar ook in de toekomst)
 • Waar je goed in bent

Het is de samensmelting van je missie, passie, roeping en je beroep en is de formule voor een lang en gelukkig leven.

Hoe vind je jouw Ikigai?

Wat Ikigai bijzonder maakt is dat het een focus heeft op dat wat er als is. De vreugde die je in je leven al hebt en mag ervaren. Juist door te focussen op waar je dankbaar voor bent ervaar je minder stress, wat voor veel mensen een lang leven bevordert.

Het vinden van je Ikigai begint bij het brainstormen over waar jij van houdt. Vaak ervaren we dat soort momenten als een staat van flow.

 • Dus wanneer vergeet jij de tijd?
 • Wat vind je zo leuk om te doen dat je er bijna niet bij nadenkt?
 • Wanneer voel jij je gelukkig?
 • Wanneer ervaar je de meeste positiviteit?
 • Waar raak jij niet over uitgesproken?
 • Waar help jij anderen vaak mee? Waar komen mensen voor bij jou?

Wat vind jij enorm leuk om te doen, maar kun je ook een goed inkomen mee realiseren?

Geld is niet het belangrijkste in het leven, maar het heeft wel een grote invloed op de kwaliteit van ons leven. Of in ieder geval het leven wat we nastreven. Wat heb jij nodig om je doelen te realiseren en je ambities op financieel gebied waar te maken? En niet alleen nu, maar ook op de lange termijn. Waar wil je in de toekomst graag je inkomen mee realiseren?

Waar ben jij knettergoed in? Wat gaat voor jou als vanzelf? Waar hoef je compleet niet meer over na te denken en excelleer je in? Het grappige is vaak dat de dingen die wij als vanzelfsprekend beschouwen dingen zijn waar we heel goed in zijn en vaak onszelf onderscheiden ten opzichte van anderen.

Een lang en gelukkig leven gaat verder dan je Ikigai

Overigens is er meer nodig voor een lang en gelukkig leven dan alleen je Ikigai. Als je het boek gaat lezen dan zijn er ook nog een aantal andere bevindingen die je tegenkomt die absoluut relevant zijn.

Een die opvalt is ook het sociale aspect. Het samen kunnen zijn met mensen, kunnen delen en iets voor een ander kunnen betekenen. Dit is een essentieel onderdeel van het gelukkig kunnen zijn. De rol die je voor een ander betekend.

Een ander belangrijk element is uiteraard gezondheid. Dit heeft alles te maken met gezonde voeding, voldoende ontspanning, genoeg bewegen en een goede nachtrust.

Het bouwen van een levensstijl die ook goed is voor lichaam en geest is superbelangrijk!

Liefs, Hendrika