Hendrika Willemse | Female empowerment | Ondernemer | Coach | Spreker

Hoe kill je die eeuwige drang naar perfectie?

De eeuwige drang naar perfectie…. Je herkent het misschien wel….

Is dit wel echt goed genoeg? Ik wacht nog wel even….

Ik wil pas solliciteren als ik echt aan alle wensen en eisen voldoe

Het is nog niet perfect, dus ik werk er nog wel even extra aan

Wat zullen anderen wel niet denken?

Is dit herkenbaar voor je?

Mensen onderschatten de impact van perfectionisme vaak, maar het kan een enorme impact op je leven hebben…. En niet alleen dat van jou, maar ook dat van de mensen om je heen….

Waar komt dat perfectionisme nou vandaan?

We worden niet als perfectionist geboren en we worden ook niet zomaar een perfectionist. Daar gaat vaak wel het een en ander aan vooraf en het is iets wat groeit.

Wat vaak voorkomt is dat de drang naar perfectionisme voorkomt komt uit een laag gevoel van zelfvertrouwen. Het idee dat je niet goed genoeg bent. Of de gedachte dat je heel veel extra moet doen om gezien en gewaardeerd te worden.

Of het gevoel dat je alles onder controle wilt hebben en het beter gebeurt als jij het zelf doet. De angst om fouten te maken en dingen te vergeten of verkeerd te doen. Maar het komt ook vaak voort uit onze opvoeding, denk aan je ouders die misschien de lat altijd heel erg hoog voor je legde.

Hoe herken je de drang naar perfectie?

Heb je extreem hoge verwachtingen van jezelf? Of van anderen? Dat zie je ook vaak gebeuren. Doordat we de lat voor onszelf heel hoog leggen verwachten we van anderen ook het maximale. Het lastige hieraan is dat onze lat vaak niet de lat van een ander is en je bij een hoge verwachting vaak teleurgesteld zult worden.

Die teleurstelling voedt weer de drang naar controle en zorgt ervoor dat het nog veel zwaarder wordt voor jezelf maar ook de mensen om je heen. De mensen in je omgeving zullen het gevoel hebben dat ze nooit kunnen voldoen aan jouw verwachtingen en kunnen hierdoor dichtklappen. Ze doen geen poging meer of gaan aan zichzelf twijfelen.

Ben je continue op zoek naar externe bevestiging? Of heb je het idee dat jij jezelf continue moet bewijzen? Ook dat is een drang naar perfectionisme. Hiermee hang je jouw gevoel van eigenwaarde op aan externe factoren en wat anderen van je vinden. Daarnaast is het uitputtend, voor jou en anderen, als je continu op zoekt gaat naar bevestiging. Zeker omdat de kans groot is dat het nooit voldoende is en je positieve feedback niet snel serieus zult nemen. Ook is de kans groot dat je negatieve feedback al snel ziet als bevestiging dat je niet goed genoeg bent en dit heeft een directe negatieve impact op je gevoel van eigenwaarde.

Daarmee is een negatief zelfbeeld en het hebben van veel kritiek op jezelf ook een direct gevolg van de drang naar perfectie. Je vindt jezelf nooit goed genoeg. Het kan altijd beter. Het kan altijd meer. Het is nooit voldoende…..

Hoe ga je om met die enorme drang die je van binnen voelt?

Het begint bij bewustwording. Het herkennen van jouw gevoelens en jouw gedachten. En de realisatie dat jij controle hebt over jouw gedachten en gevoelens, hoe moeilijk dat misschien ook lijkt nu. Stilstaan in deze momenten en jezelf de tijd geven om rustig te voelen en te denken voordat je reageert of over gaat tot actie is super belangrijk. Probeer zo min mogelijk op de automatische piloot door te gaan, maar echt een moment voor jezelf te nemen.

Wat voel ik nu? Wat gebeurt er met me? Waarom heb ik dit gevoel en wat doet het met me? Wat zou m’n eerste reactie zijn? Is dat nu het beste om te doen? Of kan ik beter een andere keuze maken? Wat wil ik nu echt doen? Je kunt dit uiteraard ook opschrijven voor jezelf als je dat prettig vindt. Maak een keuze en bepaal wat je gaat doen en probeer het dan ook los te laten en de controle los te laten. Geef jezelf en de mensen om je heen een kans.

Een aantal andere tips die goed kunnen helpen:

  • Dagelijks een moment van reflectie nemen en tijd besteden aan de dingen waar je dankbaar voor bent. Hoe meer je focust op positieve dingen hoe minder je de neiging hebt om bezig te zijn met wat misschien mist of waar je minder tevreden over bent.
  • Door te focussen op het grotere geheel en de dingen die echt belangrijk voor je zijn ga je minder letten op de details. Daarin ga je steeds meer ervaren dat goed ook goed genoeg is, omdat je jouw kostbare tijd alleen wilt besteden aan wat echt relevant is.
  • Start before your ready! Ga gewoon oefenen met doen! En dan met name kleine stappen en dingen doen waar je normaal langer over na zou denken of meer tijd voor zou nemen. Neem jezelf voor om dit minimaal 1x per dag te doen en je zult zien dat het steeds makkelijker wordt.
  • Vergelijk jezelf zo min mogelijk met anderen. Hierdoor focus je minder op de elementen die bij jou misschien nog niet perfect zijn of waar jij minder ver mee bent dan anderen. Ontvolg ook mensen op social media waar jij onzeker van wordt of waar je geen positieve energie van krijgt.

Schrijf je eigen verhaal

Ga aan de slag met het bouwen van jezelf vertrouwen en een positief zelfbeeld. Dat gaat er ook voor zorgen dat de drang naar perfectie minder wordt en de realisatie komt dat goed ook goed genoeg is.

Realiseer je dat jij controle hebt over jouw gedachten, jouw gevoelens en jouw gedrag. Je hebt altijd een keuze en je kunt jouw eigen verhaal schrijven. Wat bedoel ik daarmee? Als jij bepaalt dat je klaar bent met die drang naar perfectionisme dan kun je zelf gaan werken aan het aanpassen van jouw gedrag en hoe je met situaties omgaat.

Schrijf je onzekerheden en negatieve gedachten op. Herschrijf ze naar een positieve en constructieve gedachte en vertel jezelf dag in dag uit jouw nieuwe verhaal.

Jij bepaalt wie jij bent in het leven en jij bepaald hoe jouw leven eruitziet!

Pak die regie en “own” jouw toekomst!

Liefs, Hendrika