Hendrika Willemse | Female empowerment | Ondernemer | Coach | Spreker

Als je jezelf al niet kunt managen hoe verwacht je dan ooit een team effectief te kunnen managen…

Om maar eens met de deur in huis te vallen. Maar als je er goed over nadenkt is het natuurlijk wel gewoon de realiteit. Als je al moeite hebt om jezelf krachtig en effectief te managen is het mission impossible om ooit een team effectief en succesvol te managen.

Dat hoeft overigens zeker niet je ambitie te zijn, want persoonlijk leiderschap is ook heel belangrijk als je geen team aanstuurt of die ambitie überhaupt niet hebt.

Maar ambieer je een succesvolle carrière en een leuk leven op jouw voorwaarden dan is het wel essentieel dat je jezelf leert managen….

Overigens is dat misschien nog wel een van de meest waardevolle lessen die het karate mij gebracht heeft. Een groot stuk zelfbewustzijn en de capaciteiten om krachtige mindset te bouwen en hiermee de regie te pakken over mijn leven.

Het begint bij zelfbewustzijn

Persoonlijk leiderschap begint met zelfbewustzijn. Dondersgoed weten wie jij bent, wat je wilt en waarom je dat wilt. En dan bedoel ik je echte intrinsieke motivatie. Dat vuur wat ergens in je brand en een enorm verlangen aanwakkert. Dat verlangen wat ervoor zorgt dat je er 200% voorgaat en doorzet, ook op de momenten dat het moeilijk is. De momenten van tegenslag en waarin het niet gaat zoals je had verwacht of graag wilt.

Zelfbewustzijn rondom je drijfveren, je waarden, de dingen waar je knettergoed in bent, maar ook de dingen die jou misschien tegenhouden en je grootste valkuilen. Bewustzijn rondom je gedachten, je gevoelens en je gedrag in situaties. Waarom reageer je zoals je reageert? Waarom voel je wat je voelt?

Persoonlijk leiderschap over jezelf als persoon

De regie pakken over jouw leven, over jij als persoon en hoe stevig je in je schoenen staat. Dat is voor mij in essentie persoonlijk leiderschap over jezelf.

Vanuit je gevoel werken, maar met een ijzersterke mindset en een goed gevoel over jezelf. Durven vertrouwen op jezelf, op jouw kunnen en op jouw “zijn”.

Op het moment dat dit goed in balans is zul je ervaren dat je ook minder wakker ligt van de mening van anderen. Dat je vaker je mening durft te delen omdat je niet meer aan jezelf twijfelt. Maar ook dat je meer durft te doen en vaker buiten je comfort zone durft te gaan, omdat je niet meer bang bent om te falen. Natuurlijk voel je die spanning dan nog wel…. Maar je weet dat die spanning hand in hand samengaat met groei en jouw persoonlijke ontwikkeling.

De connectie tussen je hoofd en je hart en daarmee de balans tussen denken en voelen. Durven vertrouwen op je intuïtie, omdat je weet dat je gevoel er niet vaak naast zit.

Maar ook de regie pakken over je mindset. Over je gedachten, gevoelens en je eventuele belemmerende overtuigingen. Jij hebt de kracht om jouw eigen verhaal te schrijven en op het moment dat je dat gaat voelen breek je los van alles wat niet van jou is en wat jou kleiner heeft gehouden dan je bent.

De regie pakken over jouw ambities, je doelen en daar een concreet plan voor maken. Hoe realiseer je jouw dromen en jouw droomleven? Bepaal wat je wilt en ga ervoor! Laat je niet tegenhouden door allerlei negatieve gedachten of angsten en twijfels die misschien de kop op steken.

 Jij schrijft je eigen verhaal en ik geloof heel sterk dat we ook ons eigen succes maken of breken.

Leiderschap over jouw carrière

Maximaal gebruik maken van je talenten, je passies en je drijfveren. Waar ben jij knettergoed in? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Waar kun jij maximaal bijdragen? Maar ook wat heb je nodig voor de kwaliteit van leven die je nastreeft en hoe verdien je dat?

Voor mij is leiderschap over je carrière de balans tussen het volgen van je hart, maar met een duidelijke strategie, doelstellingen en een solide actieplan.

Het volgen van je hart zorgt voor een hele duidelijk purpose en motivatie. Er is bijna niets zo krachtig als het werken vanuit een bepaalde zingeving. Het gevoel dat je bijdraagt en het verschil maakt. Dat je onderdeel bent van iets groters dan alleen jij. Met een bak passie en enthousiasme.

Te vaak nog denken mensen dat ze niet hun hart kunnen volgen, omdat anderen dat misschien gek vinden of omdat ze bang zijn dat ze er niet genoeg mee kunnen verdienen. In mijn optiek is dit onzin, want ik geloof dat we juist die passie en motivatie volgen we altijd een weg vinden om er een succes van te maken. En dus om ook een bepaald bedrag te verdienen.

Ook slimmer werken is leiderschap. Leiderschap over jouw tijd, je prioriteiten en jouw agenda. Wil je meer weten over slimmer werken? Lees dan mijn blog van afgelopen week!

Leiderschap over je gezondheid

Balans en je energieniveau, deze twee bepalen voor een heel groot deel hoe goed jij in je vel zit. Het klinkt vaak heel simpel, maar dat is het zeker niet. Want ook dit heeft alles te maken met persoonlijk leiderschap. De keuzes die je maakt over hoe gezond jij je leven wilt inrichten en de discipline en kracht om het daadwerkelijk vol te houden.

Hier moet je stevig voor in je schoenen staan, want allerlei verleidingen om jou “ongezonde” keuzes te laten maken liggen dag in dag uit op de loer. Kijk alleen maar eens naar wat je in de supermarkt tegenkomt. Overigens kun je dit ook makkelijker maken voor jezelf door je boodschappen bijvoorbeeld wekelijks te bestellen en te laten bezorgen.

Hetzelfde geldt voor sporten, slaap en ontspanning. Maak het zo eenvoudig mogelijk voor jezelf en als je weet dat je het lastig vindt om vol te houden zorg dan dat je een controlemechanisme inbouwt voor jezelf. Mensen die je kunnen supporten of waar je samen mee kunt gaan sporten. Reminders op je telefoon. Een dagelijkse checklist waar je jouw voortgang in bij kunt houden. Ik gebruik hiervoor mijn productivity checklist.

Hoe beter jij leiderschap neemt over jouw gezondheid en daarmee jouw energieniveau, hoe creatiever je bent en hoe groter je motivatie is. En daarmee ook je motivatie om door te zetten en vol te houden.

Leiderschap over je relaties en sociale contacten

Hoe wil je jouw sociale leven vormgeven? Wat voor relaties wil je opbouwen? Wat verwacht je van de sociale contacten op je werk? Door de grote rol van social media zie je ontstaan dat contacten steeds vluchtiger en oppervlakkiger neigen te worden, maar dat hoeft uiteraard niet. Het kan ook een manier zijn om oprecht te verbinden met mensen en oprechte relaties op te bouwen.

De vraag is wat jij nodig hebt en waar jij je goed bij voelt. Zelf ben ik iemand van de kwaliteit en wat minder van de kwantiteit. Ik kan oprecht genieten van de sociale contacten die ik heb, maar ik heb ook tijd voor mezelf nodig. Tikkeltje introvert, maar dat betekent niet dat je contact gestoord bent gelukkig 🙂

Bepaal wie je in jouw leven wilt hebben en op welk niveau. Sociale contacten op werk kun je bijvoorbeeld prima op wat meer afstand houden, maar het is nog steeds goed om te na te denken hoe je wel oprechte relaties met je collega’s, klanten of partners kunt bouwen. Want dat is wel wat het verschil maakt. Klanten kunnen overal producten en diensten kopen, maar het menselijke aspect maakt het verschil.

Investeer in duurzame relaties vanuit verbinding, wees oprecht en open, duidelijk in je verwachtingen en wat mensen van jou mogen verwachten. Pak ook dat stuk leiderschap over de sociale relaties die belangrijk voor je zijn!

Hoe pak jij de regie?

Iedere dag weer hebben we een keuze en kunnen kiezen hoe we ons leven willen inrichten en wie we als persoon willen zijn. De kracht om jouw eigen verhaal te schrijven! Afgelopen week nam ik er een mooie podcast over op met Josien Hannema, zeker de moeite waard om te luisteren!

Ontdek wie jij bent en wat jou gelukkig maakt. Wat wil jij uit je leven en je carrière halen. Bedenk wat daarin belangrijk is en wat je wel en juist niet wilt. Bepaal jouw spelregels en pak daar de regie over.

Dat zelfbewustzijn en niet vang zijn om de regie te pakken is voor mij de basis van persoonlijk leiderschap!

Liefs, Hendrika