Ik wil ook graag een team wat het knettergoed doet, maar hoe bouw ik dat……

Afgelopen donderdag stond ik op het podium om mijn verhaal te delen over kampioenen teams in het bedrijfsleven! Hoe bouw je teams die uitblinken?

Het grappige is dat iedereen zijn of haar eigen definitie heeft van een kampioenen team, maar vaak wordt er gedacht aan teams die winnen en uitblinken.

Maar wanneer blink je dan uit als team?

Als je het beter doet dan de interne verwachtingen? Of als je super tevreden klanten hebt? Of als de uitstroom uit het team heel laag is?

Of misschien wel een combinatie van allemaal?

Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt lijkt het onderwerp indirect actuele dan ooit…. Het aantrekken van goed talent is uitdagend en als je dan al talent hebt aangetrokken wil je ook graag dat je dat talent aan boord kunt houden.

Overigens denk ik dat het voor veel managers best eens tijd werd om te kijken waar ze dingen anders en beter kunnen doen, maar dat terzijde…

Het is tijd voor een andere manier van leiderschap en dat kan een cruciaal verschil maken in hoe succesvol een team is.

Connectie

Er zijn een aantal elementen essentieel als je graag een team wilt hebben wat uitblinkt en op een hoog niveau kan presteren.

Het begint bij connectie en dan connectie in de breedste zin van het woord. Connectie met het team, met de organisatie, maar ook connectie met zichzelf. Dat klinkt misschien wat spiritueel, maar is het zeker niet.

Die connectie met jezelf bestaat uit weten wie je bent en wilt zijn als persoon, waar je sterke punten liggen en wat je uitdagingen zijn. Maar ook je normen en waarden en wat jij belangrijk vindt in het leven en in je carrière. Onvoorwaardelijk vertrouwen kunnen hebben in elkaar en er oprecht voor elkaar zijn.

Connectie is zo ontzettend belangrijk omdat je vaak veel uren met elkaar doorbrengt en als de connectie ontbreekt kom je nooit in de flow met elkaar, laatst staan dat je het maximale uit je samenwerking kunt halen.

Competitie

Naast connectie is een stuk competitie heel essentieel. Dat klinkt misschien wat apart, maar het is juist die gedrevenheid die het beste in mensen naar boven haalt en waardoor mensen het beste in elkaar naar boven kunnen halen.

Een uitdagende omgeving en sfeer waar mensen elkaar challengen op een constructieve manier en met een oprechte intentie. Juist dit zorgt ervoor dat mensen uit hun comfort zone gaan en out-of-the-box gaan denken wat essentieel is voor het creatieproces binnen een team.

Wat als het ook anders kan? Een vraag die mensen met regelmaat aan elkaar moeten stellen. Wat nou als we het ook anders kunnen doen dan we altijd gedaan hebben. Wat zijn de alternatieven die we hebben en wat nou als we eens volledig gaan omdenken en iets gaan proberen wat we nog nooit eerder gedaan hebben?

Competitie is helemaal belangrijk in teams waar targets heel belangrijk zijn, denk aan sales teams.

Autonomie

100% jezelf kunnen zijn en geaccepteerd worden om wie jij bent. Dit is mega belangrijk, want als iemand dit niet voelt binnen een team gaat hij of zij nooit echt floreren. Dan gaan mensen zich anders voordoen dan ze zijn en op de lange termijn is dit nooit vol te houden. En dus gaan mensen uitstromen.

Je unieke skills die gezien en ingezet worden. Zodat mensen kunnen bijdragen en het verschil kunnen maken met datgene waar ze knettergoed in zijn. Je gewaardeerd voelen en de autonomie om keuzes te kunnen te maken.

Zelf richting kunnen kiezen en te kunnen kiezen voor wat jij denkt dat goed is. Mensen verantwoordelijkheid geven en daarmee de ruimte geven om te groeien en zich te ontwikkelen.

Maar hiermee ook mensen het gevoel geven dat ze serieus genomen worden…

Opportunities

Mensen de kans geven om te kunnen doen en te kunnen leren. Zo vaak nog zie ik dat managers hun teamleden te strak houden en te weinig ruimte geven. Vaak uit angst dat er fouten worden gemaakt of dat dingen niet goed genoeg worden opgepakt.

Delegeren en de controle loslaten is een vak apart, dat weet ik als control freak als geen ander. Maar ik weet ook dat het essentieel is om een goed team te bouwen. Soms moet je mensen ook de ruimte geven om hun leermoment te hebben en als manager is het heel krachtig als je mensen ook die ervaring gunt, want juist in die momenten groeien mensen het hardst.

Het beste wat je als manager kunt doen is mensen voor hun eigen piekmoment aannemen. “Hire in front of the curve”

Een van de redenen van mijn succes is absoluut geweest dat ik mensen om mij heen had die in mij geloofden en die mij kansen hebben gegeven op de momenten dat ik er misschien nog niet echt klaar voor was.

Maar juist in die momenten ben ik het meest gevormd en het zijn ook de momenten en mensen waar ik het meest dankbaar voor ben!

Oprecht samenwerken

Hoe ga je nou oprecht samenwerken binnen een team en met elkaar?

Dat begint met duidelijke verwachtingen en verantwoordelijkheden. Hoe meer duidelijkheid, hoe kleiner de kans op misinterpretaties.

Het geven van open en eerlijke feedback. Met als intentie om mensen echt te helpen en niet vanuit eigen belang.

Van elkaar leren, vragen stellen aan elkaar en maximaal gebruik maken van elkaar kennis en kunde. Te vaak nog wordt dit binnen teams niet gedaan… Mega zonde! Leren van elkaars kwaliteiten is 1 van de makkelijkste stappen die binnen teams gemaakt kunnen worden.

FUN! Het moet ook leuk zijn en leuk blijven met elkaar. Dus een element van plezier mag absoluut niet ontbreken bij wat je doet in je team.

Ohw en zorg er dan wel voor dat iedereen uitgenodigd wordt en stimuleer ook iedereen om elkaar uit te nodigen! Ook dit zie ik nog weleens misgaan in organisaties…

En nu?

Op een hoop van deze elementen zie ik het binnen organisaties nog misgaan. Overigens geloof ik erin dat dit geen onwil is, maar vaak weten mensen gewoon simpelweg niet wat er nodig is of welke stappen er gezet moeten worden.

Maak je plan!

Ja zo simpel is het! Met duidelijke doelstellingen en de ambities die je hebt als manager en als team.

Betrek je team en zorg ervoor dat alles neuzen dezelfde kant op staan en dat iedereen hierin mee mag denken. Daarmee zeg ik echt niet dat je alles klakkeloos over moet nemen of in moet voeren, maar luister wel oprecht naar wat mensen te zeggen hebben. Ze komen vaak met dingen waar je zelf nog niet aan gedacht hebt.

Het team is zo sterk als de zwakste schakel, dus werk aan jezelf en geef alle teamleden ook de ruimte om aan zichzelf te werken. Groei is vaak oncomfortabel, maar niet groeien is nog veel oncomfortabeler!

Liefs, Hendrika

PS: Wil jij ook een kampioenen team bouwen, maar weet je niet precies hoe en wat daarvoor nodig is? Bel mij en ik help je! Berichtje sturen mag uiteraard ook 🙂